La mano negra

Páginas: 5 (1035 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2011
Jordi Pachón Bages

Comentari de text: La mano negra

Presentació:

Tracta sobre com el govern espanyol va inventar una suposada organització anomenada “La Mano Negra”, per condemnar i executar persones innocents degut als seus ideals anarquistes, que tants problemes podien ocasionar a la burgesia. És un text històric periodístic, dirigit als lectors d’un diari sindicalista i obrer. Aquestfragment va ser publicat a l’Alcarria Obrera , que va començar a publicar-se al 1906.

Resum:

A partir de 1875 es va implantar a Espanya un règim de caire liberal i capitalista, sota la monarquia restaurada d’Alfons XII. El proletariat militant i el moviment obrer amenaçaven la pau social. Des de 1881, a Catalunya i a Andalusia, els treballadors reconstruïen les seves societats sota lainfluència de l’anarquisme. Per escarmentar als jornalers, es va tramar una conspiració des del govern, conjuntament amb la policia , la judicatura i la connivència periodística, creant una organització inexistent àcrata de caire anarquista anomenada La Mano Negra, a la que es va fer responsable de diversos assassinats .

Encara que diversos grups anarquistes locals i la federació de treballadors de laregió espanyola van afirmar no tenir res a veure amb la mencionada organització, es van presentar falsos testimonis i es van acceptar proves dubtoses, les forces de seguretat de l’estat van dur a terme una sèrie de detencions en base a quatre crims comesos a finals de 1882 i principis de 1883. Com a resultat quinze persones són condemnades a mort, set d’elles a la plaça del mercat de Jerez de laFrontera, i divuit processats més van ser condemnats a 17 anys de presó.

Aquests fets van ser el principi d’una sèrie d’actuacions contra l’anarquisme a Espanya, sota l’aparença d’una legalitat democràtica. Es van inventar proves, es torturava detinguts i s’executava gent innocent. Finalment es va arribar als successos del castell de Montjuïc. L’anarquisme no va desaparèixer, però va rebre ungran càstig.

PROCÉS DE MONTJUÏC:

Es va dur a terme a causa de l’atemptat contra la processó del Corpus , el 7 de juny de 1896, i que causà 12 morts i uns 35 ferits. La repressió afectà especialment l'anarquisme obrerista català, i foren detingudes 400 persones, que van ser reclosos al castell de Montjuïc. Foren inclosos en el procediment militar 87 encartats. Es va celebrar un consell deguerra en el propi castell entre l'11 i el 15 de desembre de 1896, però la sentència definitiva fou dictada pel Tribunal Suprem de Guerra i Marina a l'abril del 1897 a Madrid. Van ser condemnats a mort i executats el 3 de maig de 1897 Ascheri, Nogués, Molas, Mas i Joan Alsina; foren condemnats a 20 anys de presó Francesc Callis, Antoni Ceperuelo, Rafael Cusidó, Jacint Melich, Baldomer Oller, JosepPons, Joan Torrents, Josep Vila, Jaume Vilella i Sebastià Sunyé; foren condemnats a 18 anys de presó Joan Casanovas, Epifani Caus i Joan Baptista Oller; a 10 anys i un dia Antoni Costa, Francesc Lis, Josep Mesa Mateu Ripoll, Joan Sala, Llorenç Serra i Cristòfol Soler; els 63 absolts foren desterrats.

CLARA E.LIDA

Historiadora argentina que va néixer a Buenos Aires el 27 de desembre de 1941.Els seus interessos i formació com a historiadora tenen com a eix a Espanya. Al 1972 publica La Mano Negra. Va ser condecorada al 2006 amb la «Encomienda de la Orden del Mérito Civil» atorgada per l’Estat Espanyol pels seus mèrits acadèmics.

JUAN MADRID

Escriptor i periodista nascut a Màlaga el 12 de juny de 1947. Va publicar un assaig sobre la Mano Negra al 1998.

PRIMERA INTERNACIONALVa ser la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països; es fundà el 1864 i es dissolgué el 1876. Les seves finalitats eren l'organització política del proletariat a Europa i la resta del món, i també un fòrum per a examinar problemes en comú i proposar línies d'acció

Context Històric:

Està ambientat en el període de la restauració borbònica.  La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Mano Negra
  • LA MANO NEGRA
  • La Mano Negra
  • La Mano Negra
  • La Mano Negra
  • Mano De Obra Indígena y Negra
  • LA MANO DE OBRA NEGRA
  • Documental la mano negra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS