la mitologia de harry potter

Páginas: 9 (2164 palabras) Publicado: 17 de abril de 2013
1.- Analitza el context socioeconòmic en què es mouen els personatges d'aquesta historia.

Artigat era un petit poble que s’ extenia a ambdues bandes d’un riu anomenat Léze. Aquest comprenia un comerç entre els pobles veïns degut a que eren els més propers i hi havia dificultats a la hora de comerciar a llargues distàncies, amb la qual cosa no s’allunyaven molt del radi de les petites zonespoblades més properes i que s’ autoabastaven a elles mateixes. Aquests pobles s’intercanviaven els subministres durant el dia de mercat, que es feia molt sovint, mantenint encara les costums de l’època medieval: es donava un material, i a canvi, quan el comprador aconseguia els recursos de la seva professió, li donava al venedor: no hi havia intercanvi monetari, sinó únicament de materials. – calremarcar que la historia transcorre al voltant del segle XVI, període en el que encara es realitza una transició de l’edat mitjana a l’època moderna, i moltes costums anteriors encara perduren. A pesar de ser tots els pobles units els que s’autoabastaven, hi havia un d’ells que era el principal d’entre tota la zona: el de Le Fossat, el notari del qual recorria totes les viles veïnes (en el mapaaparegut en el llibre, es pot presenciar el cúmul poblacional)
Els recursos que intercanviava Artigat en aquests dies de mercat eren principalment productes agraris, tot i que hi havia també altres materials que no tenien a veure amb el camp: blat, avena, vinya, i també animals que incloïen la criança de vaques, cabres i per sobre de tot bens. A part d’això, també tenien alguns artesans, com ara unferrer o un moliner.
El col•lectiu d’Artigat comprenia diverses classes socials: les més riques eren les que compraven el dret de comprar els beneficis eclesiàstics del mateix poble i es relacionaven amb les millors famílies, tot i que no nobles, de la zona. Hi havia també per un altra banda, les famílies més pobres, els quals tenien només un camp: les riqueses anaven en funció als territoris quetenies.
Amb tot, a pesar de la diferència de riqueses, cap dels habitants de la zona havia de pagar rendes a una persona noble: no h havia dominis que pertanyessin a les persones de més alt rang: totes les terres, fossin de l’estament que fossin, no corresponien a ningú més que al rei.
Això comportava que gairebé no hi hagués cap mena de conflictivitat social: només es generaven algunsproblemes en cas de que les persones de classe més baixa no pogués retornar els deutes. En aquest cas, però, la família en qüestió era portada als tribunals i l problema quedava solucionat després d’haver dut a terme els pactes que es demanaven allà.
Hi ha però, un petit conflicte social que a pesar de no ser gaire important a simple vista, en el fons afecta en part a la família Daguerre: el fet de serestrangers. Quan una família prové de fora, és considerada permanentment com a “ el nou membre”, l’estranger que prové de l’exterior d’aquesta zona de petits pobles a les ribes del Léze. En aquest cas, per a sobrepassar el mur entre els nouvinguts i els habitants propis de la zona, els Daguerre han de canviar totalment de costums. Fins i tot canviar-se el nom de Daguerre a Guerre, per exemple, obé canviar els seus hàbits de vestimeta.
Aquest fet és una proba material respecte a la limitació del comerç en aquell moment: la distància impedia l’ intercanvi de subministres a nivell ampli, amb la qual cosa, a la que els pobles s’allunyaven una mica respecte a un cúmul poblacional, les costums, l’idioma, etc, canviaven ràpidament.


2.- Avalua el paper de la família en la societat ruraldel segle XVI:
El matriomoni normalment es realitzava entre la gent del poble, dins la jurisdicció d’Artigat, sovint entre la gent de les dues parròquies, tot i que a vegades es buscava més lluny, en altres llocs, per a enllaçar dues unions matrimonials.
Aquests enllaços es realitzaven entre gent molt jove i ho decidien els pares ( les núpcies de Martín Guerra es van realitzar quan ell tan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • harry potter
  • Harry Potter
  • Harry Potter
  • Harry Potter
  • harry potter
  • harry potter
  • Harry Potter
  • harry potter

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS