La moralitat i el desenvolupament psicològic per lawrence thoma

Páginas: 7 (1681 palabras) Publicado: 3 de abril de 2011
PAC 1 - “LA MORALITAT I EL DESENVOLUPAMENT PSICOLÒGIC per Lawrence Thomas”.

Introducció

L'autor Lawrence Thomas a l'obra “La moralitat i el desenvolupament psicològic”, ens exposa a la introducció dues preguntes:

Existeixen etapes de desenvolupament psicològic universals?
Existeixen etapes desenvolupament moral universals?

La resposta afirmativa d'aquestes dues preguntesimplicaria que el creixement moral de tots els éssers humans es pot valorar des del mateix punt de vista. Seguidament ens fa una tercera pregunta:

Estan lligades de manera fonamental aquestes dues formes de desenvolupament universals?

Fins aquí, trobem que el desenvolupament moral pressuposa un desenvolupament psicològic, però no passa lo mateix a l'invers, un desenvolupament psicològic nopressuposa un desenvolupament moral.

Lawrence Thomas esta d'acord amb la teoria del destacat psicòleg Lawrence Kohlberg que va definir uns estadis de desenvolupament de la moral definitives que estan relacionades amb el desenvolupament psicològic i ofereix una resposta afirmativa a les preguntes de la introducció.

L'explicació de Kohlberg del desenvolupament moral

Segons Lawrence Kohlberg, elséssers humans poden passar pels següents tres nivells de desenvolupament moral (dividits en dos estadis cada nivell) d'una manera seqüencial, sense saltar-se mai l'anterior estadi.

Nivell Preconvencional:
En aquest nivell encara no existeix una concepció clara dels conceptes de Bé o Mal.
Estadi 1: Càstig i obediència. El punt de vista propi d'aquest estadi és el egocentrisme, no esreconeixen els interessos dels altres com diferents als propis. Les accions es consideren només físicament, no es consideren les intencions, i es confon la perspectiva de l'autoritat amb la pròpia.
Estadi 2: Orientació i intercanvi individual instrumental. La perspectiva característica d'aquest estadi és l'individualisme concret. Es deslliguen els interessos de l'autoritat i els propis, i es reconeix quetots els individus tenen interessos que poden no coincidir.

Nivell Convencional:
En aquest nivell ja existeix una concepció del Bé i del Mal, però relacionada amb el concepte de grup. Considerem bo, allò que creiem que el grup accepta com correcte.
Estadi 3: L'estadi de les expectatives interpersonals, de les relacions i de la conformitat. La perspectiva d'aquest estadi consisteix enposar-se en el lloc de l'altre: és el punt de vista de l'individu en relació amb altres individus. Es destaquen els sentiments i expectatives compartides, però no s'arriba encara a una generalització del sistema.
Estadi 4: L'estadi del sistema social i el manteniment de la consciencia. El punt de vista des del qual l'individu exerceix la seva moral s'identifica en aquest estadi amb el del sistemasocial que defineix els papers individuals i les regles de comportament. Les relacions individuals es consideren en funció del seu lloc en el sistema social i s'és capaç de diferenciar els acords i motius interpersonals del punt de vista de la societat o del grup social que es pren com referència.

Nivell Postconvencional:
En aquest nivell la concepció del Bé o del Mal és la personal i pròpia.Estadi 5: L'estadi dels drets prioritaris i el contracte social. En aquest estadi es parteix d'una perspectiva prèvia a la de la societat: la d'una persona racional amb valors i drets anteriors a qualsevol pacte o vincle social. S'integren les diferents perspectives individuals mitjançant mecanismes formals d'acord, contracte, imparcialitat i procediment legal. Es prenen en consideració laperspectiva moral i la jurídica, destacant-se les seves diferències i trobant-se difícil conciliar-les.
Estadi 6: L'estadi dels principis ètics universals. En aquesta últim estadi s'arriba a per fi una perspectiva pròpiament moral de la qual es deriven els acords socials. És el punt de vista de la racionalitat, segons el qual tot individu racional reconeixerà l'imperatiu categòric de tractar a les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proces De Desenvolupament Psicològic
  • Introducció a l’estudi del desenvolupament psicològic humà
  • filosofia moralitat i ètica
  • Psicologia del Desenvolupament I
  • Pac3 desenvolupament i aprenentatge
  • Desenvolupament i Aprenentatge Pac1
  • Desenvolupament Cognitiu i Motriu
  • Psicologia Del Desenvolupament I.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS