La Mort De Teresa

Páginas: 6 (1262 palabras) Publicado: 12 de enero de 2013
LA MORT DE TERESA

1.Informació sobre l’autora.
Maria Barbal i Farré (Tremp, 17 de setembre de 1949) és una escriptora catalana. Tot i que viu a Barcelona des dels anys seixanta, el món literari dels primers treballs de l'autora se centra en el Pallars de la infantesa i l'adolescència, un entorn rural vist però amb perspectiva crítica. La seva primera novel·la, Pedra de tartera, de ple enaquest cosmos, va rebre una molt bona acollida de públic i lectors. Obres posteriors recullen paisatges més urbans. També és autora de narracions breus, novel·les per a joves i d'una obra de teatre.
La seva obra ha estat traduïda a llengües com l'asturià, el castellà, el francès i el portuguès. La seva tasca literària ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi.
2.Argument del conte.
El conteexplica els pensaments i la situació social de tres personatges després de la mort de la Teresa (persona que es troba lligat familiar i matrimonialment a aquests 3 personatges) i com els hi ha afectat a cadascun d’ells la seva pèrdua. Ens relata els pensaments i sensacions de la Balbina (la germana de la Teresa), la Carme (la mare de la Teresa) i l’Aleix (el marit de la Teresa).
Per l’ambientaciódel conte, les descripcions, les maneres de pensar i el vocabulari emprat en el relat dels pensaments dels personatges, podríem dir que el conte se situa a principis del segle XX aquí a Catalunya ja que en un moment del relat, l’Aleix explica que en algun moment es va veure temptat de marxar del mas i anar a treballar a Barcelona.
3.Refés sintèticament la història de la família.
La Teresa, fillade la Carme i en Delfí i germana de la Balbina, és casada amb l’Aleix. Aquesta vol tenir fills, en contra del pensament del seu marit però tot i això acaben tenint-ne una: la Cinta. Al parir, el metge els adverteix de que hi ha hagut complicacions en el part i que és recomanable que esperin uns quants anys en tornar-ho a intentar però com molt be reflexiona la Carme: com li dius a un home: espera?Així doncs la Teresa torna a quedar embarassada, aquest cop d’un noi: en Benjamí. Però el part es complica i la Teresa mor en donar a llum al seu fill. Llavors el pare de les dues criatures no sap que fer ja que si fos per ell marxaria d’allà i aniria a Barcelona a buscar-se la vida. Però amb dos fills no pot fer-ho, i la idea de casar-se amb una altra dona no l’atrau molt.
Veient aquestpanorama, la Carme s’avança a tothom, i com no desitja que l’Aleix reprengui la vida amb qualsevol dona la qual no tingui prou cura dels seus nets, va al convent a treure a la Balbina d’allà per que cuidi dels dos nens en l’absència de la seva germana.
L’Aleix agraeix molt l’ajuda que li ha prestat la Carme anant a buscar a la Balbina, que enyora la vida al convent però li encanta estar amb els dosnens i que si els desitjos de la Carme es compleixen, acabarà fent de substituta de la seva germana difunta. Ja que el millor per a ella es que tot quedi en família.

4.Tractament literari.
Aquest conte ens el presenten de forma diferents al que seria l’estructura d’un conte normal. Ja que l’argument del conte es dedueix a partir de diferents punts de vista dels personatges que hi apareixen inomés unint-los podem entendre el seu argument ja que si només llegíssim els pensaments d’un dels tres personatges ens seria molt difícil o impossible dir correctament l’argument del text.
El conte comença amb el punt de vista de la Balbina, que és el més bàsic de tots ja que és la que menys unida es trobava a la família a causa de la seva vida com a monja. Després hi afegim el punt de vista de laCarme, que és un punt de vista més conservador que cualsevol altre ja que es tracta de la seva família i en conseqüència vol el millor per a ella, i per últim trobem el punt de vista de l’Aleix que des d’un principi no estava molt convençut amb la idea de tenir descendència i ha a causa d’això ha vista com la seva vida feia un gran gir inesperat.
El fet de que els punts de vista se`ns presentin...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La mort
  • la mort
  • Ante-morten y post-morten
  • teresa
  • teresa
  • teresa
  • teresa
  • TERESA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS