la mort em parlava

Páginas: 7 (1745 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014
Tema 7.- Una Economia Globalitzada

1. La globalització

Avui dia, les relacions econòmiques entre els diferents llocs del planeta són més intenses que mai, i les empreses tendeixen a actuar en l'espai mundial. Per això es diu que s'està produint unaglobalització econòmica, que té quatre grans trets:
El comerç internacional ha crescut molt. El volum del comerç internacional de mercaderiesha passat de 300.000 milions de dòlars el 1970 a més de 10 bilions el 2005, i els intercanvis de serveis van representar, aquest últim any, 2,4 bilions de dòlars. A aquest creixement, hi ha contribuït decisivament la millora i l'abaratiment dels transports.
També s'ha produït una nova organització de la producció, que es divideix entre diversos països. Gran part de la producció i el comerçmundials estan controlats per empreses multinacionals, presents a molts països del món.
En tercer lloc, els fluxos financers internacionals són cada vegada més intensos. Cada dia es mouen al món més d'un bilió de dòlars, amb els quals es paguen béns i serveis, però sobretot es fan operacions financeres especulatives, que fan moure els diners comprant i venent ràpidament allò que han comprat, però méscar.
Finalment, els acords sobre comerç entre països són cada vegada més nombrosos. Com a conseqüència d'aquests acords, molts productes de certs països es venen lliurement en d'altres. D'aquesta manera, es camina lentament cap a l'existència d'un únic mercat mundial.
La globalització no hauria estat possible sense la revolució de les comunicacions i, sobretot, senseInternet. Avui, es coneix d'unamanera gairebé immediata el que passa a qualsevol lloc del món, una informació fonamental per a la gestió de les empreses. Així doncs, és possible comprar i vendre accions des de qualsevol lloc, les centrals de les empreses controlen fàcilment l'activitat de les seves filials en altres països, es poden fer feines per a una empresa situada a milers de quilòmetres, etc.

2. Les institucions del’economia mundial

Hi ha unes institucions i organitzacions internacionals les actuacions de les quals condicionen el funcionament de l'economia mundial. Les principals són el Banc Mundial (BM), el Fons Monetari Internacional (FMI), l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i el G7-G8.
El Banc Mundial i l'FMI formen part de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Per això, gairebé tots elspaïsos del món són membres d'aquestes institucions.
El Banc Mundial té com a objectiu principal reduir la pobresa. Per fer-ho, concedeix préstecs i assistència als països necessitats que promoguin el creixement econòmic i el desenvolupament.
L'FMI aconsella als governs en qüestions financeres i pot concedir préstecs als països membres.
Però no tots els països tenen el mateix poder en les decisionsque prenen aquestes institucions. Els països més rics tenen més representació i vots; per això poden imposar els seus interessos.
Molts estats també pertanyen a l'OMC. Té la finalitat d'establir les regles del comerç internacional i resoldre els desacords comercials que sorgeixin entre els seus membres.
El G7, o Grup dels set països més industrialitzats, està integrat pels Estats Units, Alemanya,el Regne Unit, França, el Japó, Itàlia i el Canadà. El 1997 s'hi va sumar Rússia, i va donar lloc al G8. El G8 es reuneix anualment per debatre sobre la situació econòmica mundial i decidir accions conjuntes en casos de crisi.

3. Els grans centres de l’economia mundial

Els grans centres de l'economia mundial són els Estats Units, la Unió Europea i el Japó. S'hi han sumat, durant l'últimadècada, el que s'anomenen els «dragons asiàtics» i, més recentment, la Xina i l'Índia.
Tot i que els Estats Units són el principal motor de l'economia mundial, la Xina i l'Índia i uns altres nous països industrialitzats del sud-est asiàtic estan experimentant un creixement econòmic espectacular que duplica, i fins i tot triplica, el dels Estats Units, i que supera amb escreix el d'altres països...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I la mort em parlava
  • I La Mort Em Parlava
  • La mort
  • la mort
  • em que se yo
  • Em
  • Ante-morten y post-morten
  • Xocs de la mort

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS