La murga uruguaia (educació musical)

Páginas: 20 (4963 palabras) Publicado: 15 de enero de 2011
UB

Facultat de Formació del professorat
Hª de la música i el folklore

EL FOLKLORE

LA MURGA

[pic]

GRUP T5

Curs 2010-2011

INDEX

1. Introducció 3

2. El país de la murga4

3. Els orígens de la Murga 5

4. La Murga: trets distintius 6

5. Estructura de l’espectacle12

6. Proposta didàctica 15

7. Materials audiovisuals 16

8. Bibliografia16

1. INTRODUCCIÓ

El treball que ara comença pretén ser un petit compendi d’informació recollida I analitzada per quatre alumnes interessats en un fenomen musical que té els seus orígens a principis del segle XX a l’Uruguai I que passarà de ser una expressió anecdòtica I d’interès residual a ser una de les expressions musicals més representatives d’aquestpaís sud-americà.

Sabem perfectament, que molta és la informació que probablement experts en la matèria haguessin afegit a un treball sobre la Murga Uruguaia, ja que cent anys d’història donen per omplir pàgines i pàgines sobre qualsevol tema, però la dificultat per a trobar monografies sobre el tema i per tant, la necessitat de buscar informació, sovint fragmentada, ha fet que el resultat dela nostra investigació siguin les pàgines que a continuació presentem i que esperem serveixin per a acomplir un objectiu que no és un altre que mostrar una expressió musical, potser no molt coneguda al nostre país i que considerem de gran riquesa.

2. EL PAÍS DE LA MURGA

L’Uruguai, va entrar en el segle XX regit pels principis de política econòmica i social portats a la pràctica pel PresidentJosé Batlle i Ordóñez i el seu partit, el qual va governar a l’Uruguai durant la major part de la primera meitat d'aquest segle. Batlle, líder històric del “Partido Colorado” , va concebre a començaments del segle una estructura sociopolítica que incloïa el vot universal, lleis per a la previsió social basades en el principi de la solidaritat i la concepció de l'Estat laic.

La modernitzaciódesenvolupada pel “batllismo”, associada a una prosperitat econòmica, que va sobrevenir a partir de la demanda de la carn vacuna uruguaiana durant les dues guerres mundials, va portar a governants i governats a confiar en el model que per a molts va arribar a ser «la Suïssa d'Amèrica».
Eren els temps en què Suïssa representava per als uruguaians un país petit pacífic, estable, neutral, productor detecnologia de precisió.
També cal tenir en compte que aquesta «còpia» llatinoamericana es va aconseguir en bona part gràcies a l'extermini dels seus pobles indígenes a mitjans del segle XIX.
Paradoxalment, el complex i contradictori imaginari col·lectiu uruguaià lloa la força de la seva selecció de futbol, atribuint els seus triomfs internacionals a l'empenta que li atorgà la «grapa charrúa»,frase que recorda la soferta resistència d'aquest grup indígena a la seva extinció en la dècada de 1830.
L'Uruguai triomfant com a model de país, està sempre exemplificat en els seus triomfs futbolístics aconseguits la primera meitat d'aquest segle: campió olímpic el 1924 i 1928 a Colombes i Amsterdam i campió mundial de futbol el 1930 i 1950 a Montevideo i Maracaná.
Tanmateix, a partir de 1950...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Educació Musical En Primaria
  • Educaci N Musical Y Filosofia
  • La Murga
  • Educaci N Musical 3 A Os
  • murga
  • murga
  • Murga
  • Unitat didàctica educació Musical i Plàstica adaptada a l'alumnat d'educació primària.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS