La música com a context històric

Páginas: 10 (2337 palabras) Publicado: 22 de julio de 2010
LA MÚSICA COM A CONTEXT HISTÒRIC
La música ha estat des de sempre un dels mitjans d’expressió més utilitzats per l’home. S’ha utilitzat tan per expressar, sentiments, com idees, com ideologies i també protestes. Al llarg del segle XX la música va evolucionar moltíssim, més que en qualsevol altre període històric. Així podem afirmar que la música és un reflex de la societat i dels valors iestètiques del moment i que ens pot servir per a trobar un context històric.

SITUACIÓ HISTÒRICA

Després de la Segona Guerra Mundial, les dues potències vencedores, Estats Units i la Unió Soviètica, estaven en tensió l’una amb l’altra, ja que tenien sistemes polítics completament diferents (comunisme i capitalisme) i les dues volien imposar-lo a la resta del món. Es va desenvolupar una Guerra Freda,en la que els dos blocs no volien cedir i en la que van dividir Berlín en dos blocs: el bloc comunista i el bloc capitalista separats per el famós mur de Berlín que va caure el 1989 i va ser un símbol de pau i d’acabament de la llarga Guerra Freda. Però això vindrà més endavant. De moment ens trobem en plena Guerra Freda. Estats Units i la URSS ressorgeixen com a potències i això significa unaugment de riquesa pels dos que desembocarà a una sèrie de revolucions culturals.

ANYS 50: EL JAZZ I EL ROCK

Estats Units ve de guanyar la Segona Guerra Mundial i tot i que havia guanyat molta riquesa, es va enfrontar a la URSS en una Guerra Freda i va anar produint material armamentístic i això va fer que guanyés encara més riquesa per a produir altres materials i exportar més productes al’estranger. Per llavors Estats Units guardava una gran intolerància cap als negres. Les lletres de cançons i la passió d’aquestes en les actuacions però van poder fer que aquests tinguéssim bastant més acceptació com la que va tenir per exemple Louis Armstrong, cantant i trompetista negre famosíssim que va viure la seva època d’or durant els anys 50 i els 60, i va convertir-se en una de les més famosesestrelles i/o llegendes de la música. Va passar a la història per la seva veu trencada, típica dels negres. Això va ser una novetat dintre el món de la música i va ser una cosa que va sorprendre a la societat positivament i va conduir a un cert augment de la tolerància cap a la comunitat negra. Una altra artista negra important que va ajudar a canviar la societat va ser Billie Holiday, unacantant de jazz molt popular gràcies no tant a la seva qualitat vocal sinó la emotivitat i la expressió que posava en les cançons, moltes vegades dedicades en contra de la discriminació racial. Va ser quan va treure “Strange Fruit” (Fruta extranya), cançó en contra dels linxaments, per alguns considerats la millor cançó del segle XX i que va fer de Holiday una de les artistes més importants en lahistòria d’EEUU i que poc després es va sumar al gran número Louis Armstrong
d’estrelles que van morir a causa de la droga d’aquells temps com van ser Marilyn Monroe o Andy Warhol per així acabant convertint-se en una llegenda. Arrel d’aquest movimen jazz sorgeix el rock, que en els seus orígens fou bàsicament la música jazz dels negres interpretada per blancs. D’aquí sorgeix el fenòmen del rock’n’rolll’artista més representatiu del qual és Elvis Presley que va causar una revolució en el món de la música i en la manera de veure els artistes, per això va tenir un caire revolucionari important. A més també va morir a causa de les drogues, cosa que el va convertir en una altra llegenda i va ser un símbol de l’eufòria que es respirava en aquells temps als Estats Units.

ANYS 60: SEXE, DROGUES IROCK’N’ROLL

The Beatles
Durant els anys 60, les descol·lonitzacions arreu del món seguien. Però arran de la Guerra Freda, Vietnam va esdevenir un altre escenari d’aquesta. Es va partir en dos blocs, Vietnam del Sud amb el suport d’Estats Units i el capitalisme i el Vietnam del Nord el de la URSS amb el comunisme. Aquest va ser el fet que desencadenà la Guerra del Vietnam, una guerra molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • context historic
  • Contexto Historicismo Cultural
  • context historic revolucio francesa
  • contexto historic 1990
  • Segle xviii
  • Context Històric Grècia
  • El historicismo como paradigma
  • Context Historic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS