La Narrativa Dels Anys 70 Fins A L'Actualitat

Páginas: 2 (368 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
LITERATURA. TEMA 4

Què destacaries de la narrativa dels anys 70 fins l’actualitat? Reflexiona, sobretot, entorn de les novetats en la tècnica literària i del context sociocultural.

Durant elsanys setanta assistim a un debilitament de la Dictadura franquista, exemplificat per la salut precària del dictador i l’eliminació de la censura prèvia. Amb la mort de Franco, 20 de novembre de 1975,l’estat espanyol viu un procés de transició política que conduirà a sistema democràtic.

Amb sistema democràtic i els diferents estatuts d’autonomia, la nostra llengua va recuperar, en certa mesura, laconsideració social i legal que havia perdut anys enrere. La cooficialitat i l’entrada en el sistema docent van contribuir a millorar quantitativament i qualitativament el circuit literari que, apartir dels anys 70, veurà augmentar considerablement el nombre d’editorials i de premis, entre ells els Premis Octubre, que des de l’any 1973 atorga Acció Cultural del País Valencià.

Durant aquestperíode els autors de narrativa han conreat temàtiques i tècniques ben diferents; des de la narrativa realista i de tall tradicionalista, passant per novel·les transformadores i transgressores. Algunsd’ells han apostat per una literatura urbana, deixant de costat l’ambient costumista i rural d’anys anteriors, altres, en canvi, per la narrativa de gènere policíaca, de terror, eròtica o deciència-ficció.

Tot i que resulta complicat fer una selecció d’autors de la narrativa catalana actual, podríem destacar Montserrat Roig amb obres com El temps de les cireres (1977), Quim Monzó amb contes comUf, va dir ell (1978) o El perquè de tot plegat (1993) i Terenci Moix amb novel·les com El dia que va morir Marilyn (1970) o El sexe dels àngels (1992). Pel que fa a autors valencians destaquem entred’altres; Isabel Clara –Simó amb obres com Júlia (1983), Josep Lozano amb Crim de Germania (1980) i Ferran Torrent amb obres com Societat Limitada, No emprenyeu el comissari o La vida en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 4. Què Destacaries De La Narrativa Dels Anys 70 Fins A L’actualitat? Reflexiona, Sobretot, Entorn De Les...
  • Narrativa dels 70 fins L'actualitat i Quim Monzó
  • Què Destacaries De La Narrativa Dels Anys 70 Fins A L’actualitat Reflexiona, Sobretot, Entorn De Les Novetats...
  • Tema 1: Context Sociopolític Dels Anys Posteriors A La Guerra Civil Fins Als Anys 70 Condiciona La Producció...
  • La narrativa des de la postguerra fins als anys 70
  • Tendències Més Rellevants De La Poesia En El Període Que Va Des De La Postguerra Fins A Finals Dels Anys 70
  • Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la guerra civil fins als anys 70...
  • LA POSTGUERRA FINS ALS ANYS 70

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS