la narrativa

Páginas: 10 (2418 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
TEMA 12: LA NARRATIVA
La narrativa medieval:
Entre els segles 13 i 15 es va desenvolupar una narrativa de temàtica variada: religiosa i moral (Ramon Llull), històrica (cròniques), filosòfica (Bernat Metge) o pròpiament novel·lística (Tirant Lo Blanc).

Narrativa religiosa i moral→ Ramon Llull:
Ramon va néixer a la ciutat de Mallorca tot just quan Jaume I va conquerir l’illa. Llull va rebrebona formació (tenia pasta) i va ocupar un càrrec a la cort de Jaume II. Parlava tres idiomes: català, àrab i llatí.
Un dia se li va aparèixer Jesucrist, va abandonà la vida cortesana i es va dedicar plenament a intentar que els infidels adoptessin la fe cristiana. Aquest procés es va realitzar a través de 3 tasques:
La redacció d’obres que difonguessin el cristianisme
La fundació d’escoles ons’ensenyés el sistema filosòfic (per dir-ho d’alguna manera xd) i el idioma àrab per facilitar als missioners la comunicació amb els infidels.
Els viatges apostòlics

L’obra de Ramon Llull es classifiquen en 4 temes, amb un interès més filosòfic o més literari segons els casos:
L’Art, sistema filosòfic que encara la raó i la fe. Llull vol demostrar la seva fe amb arguments lògics (ya me diráscomo jajaja)
Les obres religioses, didàctiques i morals.
La poesia. L’obra poètica inclou la prosa poètica mística. Destaquen les obres dedicades a la Mare de Déu i els poemes de temàtica autobiogràfica.
La novel·la. Pretén que els lectors entenguin, estimin i serveixin a Déu. Per exemple, Llibre de meravelles.

Narrativa històrica→ Cròniques:
Hi ha 4 grans cròniques que has d’estudiar:Llibre dels feits de Jaume I: (1208-1276), es tracta d’una obra autobiogràfica, que s’inicia amb uns breus antecedents familiars del monarca i que ràpidament presenta el seu engendrament i el seu naixement. Explica unes quantes conquestes (Mallorca, València...) i el viatge a Lió. Com a rei, se’l deixa just i pacífic, i com a cavaller, un heroi. Si més no, també se’l deixa bastant humanitzat: plora,pateix, li afecten les coses...
Crònica de Bernat Desclot Llibre del rei en Pere d’Aragó i dels seus antecessors passats: va ser escrita per un funcionari de la cúria reial. Parla de Pere II i els seus antecessors. Com a base del seu treball, Desclot combina la reconstrucció de fets contemporanis amb diversos testimonis amb la consulta de documents que tenia al seu abast a l’arxiu reial.L’estil de Desclot és sobri, equilibrat, diàfan, i servirà de model a l’autor de Curial e Güelfa.
Crònica de Ramon Muntaner: abraça des del naixement de Jaume I fins a la coronació del rei Alfons III. Parla sobretot de les relacions amb el Casal de Barcelona, la conquesta de Menorca i la participació a l’exèrcit dels almogàvers. La seva narració es basa en fets reals i diu que les gestes dels reisd’Aragó són per sort divina. Muntaner expressa aquestes idees en llenguatge narratiu àgil i viu, amb constants interpel·lacions als oïdors i recorre sovint al llenguatge col·loquial.
Crònica de Pere el Cerimoniós: aquesta crònica es diferencia marcadament de les tres anteriors perquè no presenta el to heroic que les caracteritza. Ben al contrari, Pere III encarrega als seus col·laboradors que redactincerts passatges en forma de dietari a partir de documents oficials. Però hi ha dos aspectes que l’acosten a l’estil de Jaume I (es va inspirar en el seu besavi per fer la seva crònica): l’ús d’expressions en altres llengües i la inclusió de records personals del rei.


Narrativa filosòfica→ Bernat Metge:
Va néixer a Barcelona pel 1346 i el seu padrastre treballava a la cancelleria de l’esposadel rei. Bernat Metge es va criar en un ambient culte, i ha tingut prous medis al llarg de la seva vida per poder ampliar aquests coneixements. Com a voluntari, Bernat Metge va ser secretari dels últims reis de la dinastia comtal catalana, Joan I i Martí I.
La cancelleria és l’oficina que actua com a secretaria del rei o la reina i que elabora i segella els documents oficials.

Lo somni:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narrativa
  • Que Es La Narrativa
  • Narrativa
  • Narrativa
  • narrativa
  • Narrativa
  • Narrativa
  • LA NARRATIVA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS