La Paideia Grega

Páginas: 15 (3568 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
gHISTÒRIA
de l'educació
Primer de Grau de Pedagogía
Professora: Xesca Comas
Alumna: Lydia Moreno Belmonte
-TREBALL DE RECERCA-
Tasca: localitzar diferents tipus de fonts i fer inventari. Han de ser fonts històrico-educatives com fotografíes, llibres, joguines, dibuixos, quaderns, robes, cançons, testimonis orals...
L'inventari d'aquestes fonts s'haurà de fer amb les fitxes que ensfaciliti la professora.

TEMA 3: LA PAIDEIA GREGA

Primeres polis gregues
La Hèl.lade feudal o el món d'Homer
Formació de les Polis
Educació del ciutadà-guerrer a Esparta
Atenes: La paideia clàssica
Fi de la Hèl.lade clàssica

Contingut del tema:

Les primeres civilitzacions

Els primers indicis que trobem de civilització dins la Hèl.lade foren dins Creta durant el 3000 i el 1600 a. C.Fou una civiltizació avançada perquè coneixien l'escriptura (elaboraben taules d'argila on escrivien amb eines triangulars missatges d'escriptura cunyiforme i després les fornejaven per a que el text resistís). Com creta era un punt comercial dins el Mediterrani, les escriptures que s'han trobat són majoritàriament comercials.
L'escriptura cretensa no rebetl.la res molt important, i amb aixòdeduïm que les taules d'argila no era allà on es solia escriure (debien escriure en papirs però ara ja no es conserven).

Més tard, el poble dels aqueus va envair Grècia, i com no teníen tanta cultura, es va disminuïr la cultura cretensa. Però les poques taules que s'han trobat ens donen a entendre que era una societat guerrera.
La civilització Micènico-Minoica durà des del 1600 al 1200 a.C., is'acabà de sobte, es creu que per un desastre natural que va fer que aquesta civilització desaparegués totalment. No s'han trobat cap tipus de restes fins al segle VIII a.C., quan sorgiren les primeres polis.

L'únic testimoni d'aquests 400 anys buits és el d'Homer, que a les seves epopeies parlava d'uns petits regnes de territori Hel.lènic (Esparta, Troia...) que estaven en guerra entre ells.Le Hèl.lade feudal o el món d'Homer

Per tant, l'època feudal es coneix gràcies a Homer i les seves dues epopeies, anomenades Ilíada i Odissea.
A Ilíada, Homer conta la Guerra de Troia. Una Troia molt semblant a l'Edat Mitjana, perquè el poder resideix en la monarquia i la noblesa, encara que el més destacable de la narració és l'ideal d'home heroïc (com Aquil.les).
Les polis esteiensempre en guerra, però tots compartien el mateix sentiment de grecs perquè sabien que tenien els mateixos avantpassats.
Així doncs, a Grècia Homer es coneix com a l”educador”, perquè en els seus llibres es definien les virtuts que tenien que adquirir els homes: heroïcitat i record etern (perquè si la teva memòria perdurava, eres inmortal).

En canvi, la Odissea reflexa una època mésposterior, amb un monarca i uns nobles que no són del tot fidels al seu rei: Penèlope té molts de pretendents que volen llevar-li el tron a Ulisses. Aquesta societat de cortesans, poc a poc, es va anar convertint en les primeres polis gregues.
Com a bon “educador”, Homer a la Odissea també fa referència al model d'educació (amb el fill d'Ulisses) d'aquella època, i transmet un contingut ètic queperdurarà durant l'època grega i hel.lènica (Alexandre Magne es sentia grec perquè defensava totalment l'ètica grega).
Aquesta educació tècnica inclou la utilitzaciño d'armes, els esports, la cavalleria, la música... i altres qüestions com el tracte social i la prudència, i, finalment, l'oratòria (art de saber parlar).
Va sorgir aquí per primera vegada el concepte d'”areté”, que significava el conjuntde virtuds a les quals aspirava un grec. Són virtuds que qualsevol grec té potencialment, però requereixen esforç. A la idea d'areté s'arribava aprenent a utilitzar la força hàbil i les virtuts necessàries per comportar-se com un heroi (valor, prudència...). La idea d'areté era considera domés apta pels grecs, perquè la tenien domés ells com a virtut innata.

En quant a l'ideal grec femení,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Paideia
  • Paideia
  • Paideia
  • Paideia
  • La paideia
  • Paideia
  • Greg
  • Paideia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS