la pedra rosetta

Páginas: 2 (492 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
La pedra rosetta
La pedra de Rosetta conté, un text en tres tipus d'escriptura i la seva gran importància radica ,a haver estat la peça clau per a començar a desxifrar els jeroglifics.
Ésun deixant de granit negre, amb una inscripció bilingüe entres formes d'escriptura: jeroglífica, demótica i grega uncial (amb lletres majúscules); conté cent ratlles, els catorze primers escrits ambsignes jeroglífics, els següents 32 en caràcters demóticos, i els últims 54 en grec; amida 72 cm d'ample i 27 cm de grossor; pesa 756 kg.
Va Ser descoberta el 15 de juliol de 1799 pel capità francèsPierre-François Bouchard en el poble egipci del delta del Nil de nom Rosetta, quan les tropes capitanegades per Napoleó Bonaparte es trobaven guerrejant contra les de Gran Bretanya en les terresd'Egipte. La pedra anava a ser transportada a França pels membres de l'Institut d'Egipte, però els exèrcits anglesos, que havien desembarcat en la primavera de 1801, la van confiscar malgrat lesprotestes.
La pedra de Rosetta s'exhibeix en el Museu Britànic de Londres des de 1802 . Només una vegada va ser treta. Hi ha una reproducció en el Districte de Figeac .
El text escrit en grec antic començaaixí: «El nou rei, havent rebut el regne del seu pare...». Narra una sentència de Ptolomeo V, descrivint diversos impostos que havia revocat, ordenant a més que el deixant s'erigís i que el decret fospublicat en el llenguatge dels déus (jeroglífics) i en l'escriptura de la gent (demótica).
Tradicionalment es pensava que el decret escrit en la Pedra de Rosetta va ser ideat en demótic pelssacerdots de Memfis cap a l'any 197 a. C. Però els últims estudis d'experts en demótic han comprovat que la inscripció original va ser composta en grec i traduïda posteriorment al demótic, encara que devegades poc fidelment.
Traducció d'un fragment del text de la pedra de Rosetta
Sota el regnat del jove, que va rebre la sobirania del seu pare, senyor de les insígnies reals, cobert de glòria, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rosetta
  • SONDA ROSETTA
  • Sonda Rosetta
  • Piedra de Rosetta
  • PROYECTO ROSETTA ESA
  • Misión Rosetta
  • La piedra rosetta
  • La piedra rosetta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS