LA PELL

Páginas: 14 (3274 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2015
La pell

Que és?
La pell es la coberta externa del cos humà i un dels òrgans més importants del cos tant per la seva mida que es de 2 m2 aproximadament (depenent del pes i l’altura de la persona) i amb un pes aproximat de 4 kg el que suposa un 6% del pes total del cos , també es molt important per les seves funcions que son molt diverses. La pell es un embolcall continu i complet ja queles regions on es troben els orificis naturals del organisme, la pell es transforma paulatinament en una mucosa. El grossor de la pell canvia segons la zona on es trobi , a les mans i la planta dels peus la pell es més ample , en canvi a les parpelles la pell es molt més fina.

FUNCIONS
1. Barrera: manté el medi intern, oposant-se a les pèrdues hidroproteiques.
2. Protecció: d'agressionsfísiques, químiques i microbiològiques.
3. Termoregulació: conserva la calor per vasoconstricció i per l'estructura aïllant de la hipodermis; i refreda per vasodilatació i evaporació de la suor.
4. Protegeix dels raigs ultraviolats: per mitjà de 2 barreres: la melanina (fabricada per els melanòcits) i la còrnia (queratina) fabricada pels queratinòcits, que impedeixen que els raigs ultraviolatsexerceixin la seva acció nociva sobre l'ADN nuclear.
5. Percepció múltiple: a través de la informació captada per milers de terminacions nervioses distribuïdes sobre la seva superfície.
6. Intervé en el metabolisme d'importants molècules, com la síntesi de vitamina D.
7. Vigilància immunològica: per mitjà de les cèl·lules de Langerhans*.
8. Se la podria considerar com un òrgan d'expressió, perla seva capacitat de revelar els estats anímics molt diversos: vergonya (rubor), ira (enrogiment), por
(pal·lidesa), ansietat (suor), etc.

*Cèl·lules de Langerhans: el seu paper consisteix a alertar a les altres cèl·lules immunitàries de la intrusió d'una molècula o cos estrany.La cèl·lula de Langerhans és capaç de fagocitar partícules considerades com a estranyes com ara els virus. Pot aixímateix estimular la producció de certs limfòcits. Però les exposicions excessives i constants als raigs UV poden provocar un declivi de la seva funció immunitària cutània.
FORMACIÓ I ESTRUCTURA

La pell sorgeix en els primers dies de la vida de l'embrió humà, gairebé al mateix temps que el cervell. Poques setmanes després de la fecundació, les cèl·lules que s'estan multiplicant per formar elsdiferents teixits es distribueixen en tres estrats, anomenats "fulles embrionàries". Del primer es formaran tots els òrgans interns (endoderm) i del segon els músculs i l'esquelet (mesoderm). De la tercera fulla (ectoderm) s'origina el sistema nerviós i el revestiment de l'organisme, és a dir, la pell i les mucoses. Però la maduració d'aquest preuat òrgan només acaba amb el naixement, encara quesegueix perfeccionant després. Especialment, la pell té una formidable capacitat de regeneració.

Estructuralment, la pell consta de tres capes ben diferenciades, l'epidermis, la dermis i la hipodermis:

L'epidermis: és la capa més externa. Té per terme mig o un mil·límetre de gruix, tot i que és molt més gruixuda a les palmes i en les plantes i menys en les parpelles. Està constituïda perdiverses capes de cèl·lules anomenades queratinòcits, disposades unes sobre d'altres com maons en una paret constituint una barrera impermeable per gairebé totes les substàncies. Es regenera cada 2 mesos i la seva funció és mantenir la pell hidratada, així com de protegir de la radiació solar. L'epidermis es troba constituïda al seu torn per diferents capes, que reben diferents noms; d'un nivellmés profund al més superficial, són les següents:
Capa basal o germinativa: Està formada per una filera de cèl·lules vives que desenvolupen una gran activitat i que constantment regeneren l'epidermis. En aquesta capa es troben els melanòcits, cèl·lules de forma estavellada els braços o prolongacions s'anomenen dendrites, i que són les cèl·lules responsables de la fabricació de la melanina. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la pell
  • Pelle
  • La Pell Freda
  • La Pell Freda
  • La Pell Quemada
  • la pell de la memoria
  • la pell freda
  • LA PELL FREDA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS