La Perca Del Nil

Páginas: 5 (1177 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2012
La vertadera història que s’amaga al darrere d’un filet de perca del Nil.

La Perca del Nil o Lates niloticus és un peix de la família Latidae. Aquest peix pot arribar als dos metres de longitud i és originari d’Etiòpia, però no és allà d’on prové el que nosaltres consumim.

Els filets que nosaltres podem trobar fàcilment al supermercat provenen del llac Victòria a l’Àfrica. El llacVictòria es troba dins dels països d’Uganda, Tanzània i Kenia. Aquest llac és una de les reserves d’aigua dolça més grans del món en la que convivien juntes grans quantitats d’espècies autòctones, i entre elles cents de cíclids.
La Perca del Nil va ser introduïda al llac Victòria durant els anys 60’ com a prova d’un experiment científic. El que es desconeixia eren les catastròfiques conseqüències queaquest experiment comportaria a l’ecosistema.
Aquest tipus de peix és un depredador. Les diferents espècies autòctones del llac van anar desapareixent paulatinament i la perca es va massificar. Al 1997 la pesca de perques representava un 1% enfront el 32% que representava la pesca de les espècies autòctones. La catàstrofe es va notificar quan sis anys més tard les perques van representar el 68% dela pesca total all llac.
L’únic problema que es troba avui en dia al llac no és només el fet que totes les espècies autòctones hagin desaparegut. Un altre problema que s’està esdevenint és que el llac Victòria està patint un procés d’eutrofització. Els cíclids, que eren les espècies autòctones del llac, tenien per aliment les algues i plantes. Com a conseqüència de la desaparició d’aquest tipusde peix les plantes i algues s’han incrementat. Aquest fet provoca una demanda molt elevada d’oxigen sota l’aigua i que algunes plantes del fons marí no es vegin capaces de fer la fotosíntesi i generar més oxigen perquè la llum del Sol no els hi arriba degut a que l’aigua es torna opaca. La eutrofització podria acabar amb la vida del llac, fins i tot amb la de la perca i això, per a la gent deTanzània que viu d’aquest producte, seria una catàstrofe terrible.

L’economia dels pobles que voregen el llac depèn plenament d’aquest peix. Milers de persones tenen una feina relacionada directa o indirectament amb l’exportació de la perca del Nil. A l’oest de Tanzània, concretament a Mwanza, hi ha establerta una fàbrica que treballa aquest peix abans d’exportar-lo cap a Europa. Elspropietaris de la fàbrica donen als pescadors els estris necessaris per a la pesca a canvi de que aquests els venguin les perques.

La indústria pesquera del llac Victòria és la primera exportació de Tanzània a la UE. Cada dia s’exporten unes cent tones de peix i també cada dia dos milions d’europeus mengen peix provinent del Llac Victòria. Poden haver molts dubtes sobre si aquest peix compleix totsels requisits necessaris per a poder ser exportat a la UE, però a finals del 1999 l’inspector de la UE va afirmar que la perca del Nil era apte per al consum europeu.
Però, és aquesta tota la història que tenen els filets de perca que nosaltres consumim? És la catàstrofe natural que s’ha produït al llac Victòria l’únic problema que aquest nou mercat té? Malauradament la resposta és no. Laproducció i l’exportació de la perca del Nil porta de la mà un món ple de fam, pobresa, prostitució, drogues, tràfic il·legal d’armes, malalties incurables, crims, corrupció, etc.
Rússia és la principal exportadora de la perca del Nil a Europa, però què guanya Rússia amb tot això? Treu un gran benefici de la venta dels filets de perca del Nil a la resta d’Europa? Moltes fonts no han volgut parlard’aquest tema cosa que fa pensar que hi ha quelcom amagat en el transport de la perca. Van els avions que transporten el peix realment buits de camí a l’Àfrica? La resposta és no. Aquests avions fan contraban d’armes amb països en guerra com el Congo, Libéria, Sudan i Suez. Aquests avions deixen les seves càrregues il·legals als països que es troben en conflictes i com a benefici extra van a buscar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA PERCA DEL NILO
  • La Modernización Y Sus Efectos En Africa (La Perca Del Nilo, Documental)
  • Perce
  • Nilo
  • Nilo
  • El nilo
  • Los Nilo
  • nila

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS