La peste negra (catalán)

Páginas: 14 (3351 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2013

L’EDAT MITJANA
LA PESTA NEGRA




ÍNDEX

- Introducció 3
- Cos del treball 4
1) Què és la pesta negra? 4
2) Causes de la pesta negra. 5
3) Què pensaven en l’Edat Mitjana. 6
4) Símptomes de la pesta negra 7
5) Conseqüències de la pesta 8
6) Història de la pesta negra 9
7) La pesta a Espanya i Catalunya 10
8) La pesta a l’actualitat. Remeis contra la pesta negra. 11
-Conclusions 12
- Apèndix i notes 14
- Bibliografia 15







INTRODUCCIÓ
El meu treball és sobre la pesta negra. La hipòtesi que vaig fer sobre la pesta negra és la següent: “La pesta negra va ser una malaltia que es va donar durant l’edat mitjana i va acabar amb la vida de moltes persones”.
En principi sabia una mica que la pesta negra era una malaltia que va ser catastròfica, però a partd’això no sabia gaire més, per això vaig haver de buscar informació a diversos llocs.
Primer de tot, vaig anar a Internet a buscar pàgines on es parlés de la malaltia. Les pàgines que veia que estava ben explicat i jo ho entenia, les vaig agafar i les vaig guardar per extreure’n la informació. A moltes s’explicaven coses semblants, per això vaig fer un resum del que hi havia i ho vaig escriure amb lesmeves paraules.
Vaig tenir algun problema com que hi havia pàgines en què es deia que la malaltia no provenia de la yersinia, però al final vaig poder esbrinar que sí que hi provenia.
Després d’Internet, vaig anar a la biblioteca de l’escola a buscar-hi la “Revista Sàpiens”. Vaig veure que hi havia coses que eren el mateix que a Internet, però que a la revista estava explicat d’ una manera mésclara i entenedora, per això vaig decidir posar-la.
Un problema que també he tingut fent aquest treball és que no trobava gaire informació sobre com va afectar la pesta a Espanya i Catalunya, i he tingut que buscar bé per trobar-la. Com que em costava trobar-la a Internet quan vaig buscar, vaig mirar a la Revista Sàpiens de nou i també vaig anar a buscar dos llibres a la biblioteca: “Granspestes de la història” i “La vida quotidiana a Barcelona durant la pesta negra”. El primer llibre només estava a Olot i a Vic, així que no l’he pogut trobar. Amb el segon llibre vaig tenir més sort, estava a Reus. El vam anar a buscar i vaig llegir-lo. Costava una mica perquè hi havia molts noms de gent que no conec, però al final crec que m’ha quedat força bé


COS DEL TREBALL
1) Què és la pestanegra?
Una definició mèdica de la pesta, seria que és una “zoonosis”, és a dir, una malaltia que afecta als animals i es pot transmetre als humans. Hi ha hagut moltes pestes al llarg de la història, una d’elles, la pesta negra, que és la que explicaré en aquest treball.
El més segur és que el bacteri “Yersinia Pestis” va ser el causant d’aquesta malaltia.
La pesta negra va ser la pandèmia(malaltia infecciosa que s’estén per una extensió molt gran i que causa moltes morts) més destructiva de la història.
La pesta negra es va produir durant el segle XIV, aproximadament des del 1347 fins al 1360 van ser els anys on més morts va causar1. Després d’això hi va haver altres plagues considerables, però no tant com les anteriors.
Es va estendre des d’Àsia cap a Europa, Àfrica i fins i totAmèrica, produint 25 milions de morts només a Europa. A Àsia i Àfrica es van produir unes altres 30 a 40 milions de morts.
Hi ha tres variants en la pesta:
Pesta pulmonar: quan el bacteri infectava els pulmons, i es podia transmetre a través de l’aire.
Pesta bubònica: és la pesta més comuna. Es produeix quan una puça infectada per la yersinia pica a una persona. La pesta negra és coneguda tambécom pesta bubònica.
Pesta septicèmica: es manifesta amb taques morades o negres a la pell, però no apareixen bubons. És la variant més greu de totes.
2) Causes de la pesta negra.
La pesta negra es va produir a l’Edat Mitjana, i va ser molt condicionada per la falta d’hàbits higiènics que hi havia en aquell moment. Molta gent va morir, però si aconseguies superar-la, quedaves immunitzat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introduccion A Al Peste Negra La Peste Negra
  • la peste negra
  • La peste negra.
  • La Peste Negra
  • La peste negra
  • Peste Negra
  • Peste negra
  • peste negra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS