la plaça del diamant

Páginas: 5 (1232 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2013
L'AUTORA:

Mercè Rodoreda:

Escritora española en lengua catalana (Barcelona 1909). Al temps que colaboraba en periodics com "Mirador", "La Rambla" i "La Publicitat", va publicar els seus primeres noveles. Però fou l'exit d' "Aloma" (1938), análisi de l'evoluciò d'una adolescent seduïda pe'l seu cunyat, el que li va donar transcendència dins la narrativa catalana. L'exili, tras la guerracivil, va interròmpre la seua labor creativa ; des-de 1954, en que es va estableixer a Ginebra i començà a treballar com a traductora, ha publicat "La Plaça del Diamant" (1962), visiò de la Guerra Civil a través de la vida cuotidiana i sentimental d'una dona de clase obrera, "El carrer de les camèlies"(1966), y dues llibres de narracions: "Vint-i-dos contes"(1958) i "La meva Cristina i altrescontes"(1967). Va morir el 13 d'abril del 1983 en una clínica de Girona (Barcelona).

RESUM DE L'OBRA:

La història es desenvolupa a Barcelona, on Natàlia, una noia tímida e ingènua, coneix una nit en el ball de la plaça del Diamant a Quimet, gracies a la seua amiga Julieta que li va proposar anar-hi.

Colometa, que era com li deia Quimet, va deixar el seu treball a la pastissería i al seu promés,que s'anomenava Pere, per a casar-se amb Quimet. Amb ell va tindre dos fills: a un li dien Antoni i a l'altre Rita. Ell tenía una botiga on treballava de fuster, però aixó no anava molt be, i Colometa va posar-se a treballar en una casa.

Quan va comensar la Guerra Civil Espanyola, el Quimet va tenir que anar a lluitar al frent, i per causa de la situació que es vivía aleshores Colometa va perdreel treball i per a mantenir la seua família va de haver de vendre totes les seues pertenencies. Promte Colometa es va quedar sense diners i no tenía ni per a menjar, per aixó, i després de patir molt tras la mort del seu Quimet, va decidir poner fí a la seua vida. Per astó, va a anar a comprar salfumá a una droguería, i va ser ahí on va coneixer a l'Antoni. L'Antoni li va oferir que treballaraper a ell, i ella va acceptar.

Pasá el temps i l'Antoni li va demanar que es casara amb ell, segons ell per a tenir alguna companyía perque ell era un home que en la guerra n'havia sigut alcançat i no podía tenir relacions sexuals. Ella com veia que no tenía res acceptà i es va convertir en la seua dona. Antoni era un home molt més comprensiu que Quimet i un bon pare per als seus fills.

A lafí, Toni (el fill de Natàlia) s'havía convertit en soldat, però va poder vindre a la cerimonia de casament de la seua germana Rita amb el jefe del bar del barri, que li deien Vicenç. Amb aquesta cerimonia termina l'obra amb la Natàlia i l'Antoni pensatius en la seua casa després de la festa.......PESONATGES:

Está molt clar que el personatge principal es la Natàlia. Ella es la que ensconta tota l'historia durant tota l'obra. Apenes en tenim de descripcions i les poques que tenim en fan referència a com es veu le narradora a ella mateixa, i sempre en relació al seu caracter i nunca al seu aspecte físic. Natàlia es una dona que es regeisx pels constums de les classes baixes de l'època, molt sufridora, amb un caracter molt dèbil i necessitada d'ajuda en algunes ocasions de la obra.No en tenim molts detalls més de com podía ser de veritat Natàlia.

Després en tenim una bona parella de personatges que son els que compartirán l'historia amb la protagonista: Quimet i Antoni.

Quimet será el primer marit de Natàlia i amb ell tindrá dos fills. Ell

no se porta molt bé amb ella, es molt celós, i també molt maxista, peró tot aixó no será impediment para que Natàlia continuaraenamorada d'ell fins que li comunicaren que ell havía mort a la Guerra. Este será l'unic que tindrá una bona descripció, detallada i bastant fiable: "Tenia els cabells com un bosc, plantats damunt del cap rodonet. Lluents com el xarol. Se'ls pentinava a cops de pinta i a cada cop de pinta se'ls allisava amb un altra mà.[...] Si no se'ls pentinava, li queia un ble damunt del front, que tenia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • plaça del diamant
  • Plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • la plaça del diamant
  • Plaça Del Diamant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS