La pobreza

Páginas: 8 (1764 palabras) Publicado: 4 de abril de 2014
Que es la pobreza?
La pobreza es una situación o forma de vida que surge como producto de la imposibilidad de acceso o carencia de los recursos para satisfacer las necesidades físicas y psíquicas básicas humanas que inciden en un desgaste del nivel y calidad de vida de las personas, tales como la alimentación, la vivienda, la educación, la asistencia sanitaria o el acceso al agua potable.También se suelen considerar la falta de medios para poder acceder a tales recursos, como el desempleo, la falta de ingresos o un nivel bajo de los mismos. También puede ser el resultado de procesos de exclusión social, segregación social o marginación.

Defineix els 2 tipus de pobresa.
Pobresa Absoluta: El concepte de pobresa ABSOLUTA es basa en la idea de subsistència, que fa referència a lescondicions bàsiques amb les que cal comptar per tal d’arribar a una existència sana des del punt de vista físic. Així es diu que qui té manca d’aquests requisits fonamentals per a l’existència humana viuen en la pobresa. El concepte de pobresa absoluta es considera d’aplicació per a tot el planeta sigui quin sigui el país on es trobi. Es creu que els criteris de subsistència per a l’ésser humà sónmés o menys els mateixos per a tothom independentment on visqui.
Pobresa Relativa: situació amb el nivell de vida general predominant en una determinada societat. Els partidaris d’aquest concepte afirmen que la pobresa es defineix culturalment i que no pot avaluar-se segons un NIVELL DE PRIVACIÓ universal perquè, segons el seu parer, les necessitats humanes no són idèntiques a tot arreu. És més,consideren que ni tan sols són les mateixes dins d’una mateixa societat. O sigui que tampoc són comparables les necessitats en societats distintes. Perquè coses que en una societat es consideren essencials poden semblar luxes en d’altra.
Como se considera que un pais es pobre?
A partir dels anys seixanta del segle XX, alguns investigadors han considerat que qui tingui una renda igual o inferiora la requerida per tal de poder rebre prestacions complementàries “viu en la pobresa” Aquestes prestacions són una ajuda en diners del govern a qui no arriben al nivell que el Parlament considera necessari per a la subsistència.
Que va fer el senyor Peter Townsend?
Townsend (Poverty in the United Kingdom, 1979), en comptes d’emprar estadístiques de renda, s’ha centrat en com interpreta la gentla pobresa. Townsend va examinar les respostes de més de dos mil qüestionari emplenat per llars de tot el Regne Unit a finals de la dècada dels anys seixanta del segle XX. Els entrevistats proporcionaren informació detallada sobre la seva forma de vida, tot incloent els costums alimentaris, el tems de lleure i la participació en activitats cíviques. A partir d’aquesta informació, Townsend vaseleccionar dotze variables que considerava rellevants per a tota la població i no tan sols per a determinats grups, i així va calcular quina proporció de població es veia privada d’aquelles condicions.
Aquest autor va basar-se en un ÍNDEX DE PRIVACIÓ: com més elevat era l’índex, més privacions suportava la unitat familiar. Després comparava la posició de les llars –l’índex de privació- amb la sevarenda total, tot tenint en compte el nombre de persones de cada unitat familiar, si els adults treballaven, l’edat dels fills i si hi havia algun discapacitat en la llar.
A que conclusions va arribat Peter Townsend?
Les conclusions de Townsend assenyalaven que les taxes oficials es quedaven curtes (el 50%) si s’entenia com a mínim requerit el fet de participar de forma plena i satisfactòria en lasocietat. Els treballs de Townsend mostren que, a mesura que els ingressos es redueixen, sembla que les famílies deixen de participar en activitats familiars habituals: passen a estar “exclosos socialment”.
Cita les 3 conclusions de Gordon:
-Les dones tenen més probabilitat de ser pobres que els homes, per bé que la seva pobresa sovint s’ha vist emmascarada pels estudis centrats en “llars amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA POBREZA DE LOS POBREZ
  • Pobreza
  • Pobreza
  • Pobreza
  • Pobreza
  • pobreza
  • pobreza
  • pobreza

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS