la primera guerra balcánica(en valenciano)

Páginas: 3 (734 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013
EN VALENCIANO
La Primera Guerra Balcànica va ser un enfrontament bèl·lic que va tenir lloc en 1912-1913 entre les nacions balcàniques reunides en la Lliga Balcànica contra l'Imperi otomà.L'objectiu de la Lliga era expulsar d'Europa a l'Imperi i repartir-se els seus territoris balcànics. La guerra va acabar amb la derrota de l'Imperi, açò va desembocar immediatament en un nou enfrontamentmilitar, la Segona Guerra Balcànica. La contesa va començar oficialment el 8 d'octubre de 1912 i va finalitzar el 30 de maig de 1913 amb el Tractat de Londres.
En les Guerres Balcàniques, la LligaBalcànica va conquistar primer la Macedònia dominada pels otomans i la major part de *Tracia i es va desintegrar llavors per la divisió de les despulles.
Des del segle XV, l'Imperi otomà havia dominatels Balcans però, en el segle XIX, alguns pobles eslaus, van aconseguir la independència de l'Imperi Otomà recolzats per Rússia.

Les tensions entre els Estats balcànics es van mantenir controladesper la intervenció de les Grans Potències en la segona meitat del segle XIX per a assegurar la protecció de les províncies i el manteniment de la situació política i territorial en la regió.Immediatament després de la revolta en *Salónica, Bulgària va proclamar la independència i Àustria-Hongria es va annexionar formalment Bòsnia i Hercegovina, ocupades des de 1878.
Al març de 1910, unainsurrecció albanesa va esclatar a Kosovo i a l'agost de 1910, Montenegro va seguir el precedent de Bulgària en convertir-se en regne.
En l'estiu de 1911, el Govern búlgar de *Geshov va començar lesconverses amb els serbis per a aconseguir una aliança. La seua proposta inicial per a aconseguir l'autonomia de Macedònia havia sigut rebutjada en sospitar Sèrbia que aquesta seria un mer pas cap a la seuaunió amb Bulgària; van insistir llavors en la partició del territori. Al setembre de 1911, va esclatar una nova guerra entre Itàlia i l'Imperi. En aqueixos moments, va esclatar a Istanbul una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primera guerra balcánica
  • primera guerra balcanica
  • Frente Balcánico (Primera Guerra Mundial)
  • La Primera Guerra Balcanica
  • Las Guerras De Los Balcanes
  • Guerra de los Balcanes
  • guerra de los balcanes
  • La Guerra De Los Balcanes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS