La Primera Guerra Mundial

Páginas: 7 (1592 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
1-Les causes de la Guerra
A principis del s.XX, França i Regne Unit desconfiaven d’Alemanya que cada vegada era més gran. Tot això va donar lloc a un rearmament dels diversos països i a un clima o entorn d’enfrontament i tensió.
1.1 Les rivalitats entre les grans potències europees
França i alemanya van tenir una mica de tensió al final del segle XIX ja que França reivindicava les terresd’Alsàcia i Lorena.
Hi van haver-hi rivalitats econòmiques principalment amb el Regne Unit i Alemanya ja que volien aconseguir nous mercats.
Regne unit tenia un punt de desconfiança vital, que era la política naval germànica que volia crear una poderosa marina de guerra.
1.2 La formació dels blocs i la cursa d’armaments
A partir de l’any 1907 les potències europees es van dividir en dos blocstotalment oposats:
-Triple Aliança: Bloc format per Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia, creada pel canceller alemany Bismarck al 1882 de caràcter defensiu amb objectius de aconseguir equilibri a europa favorable cap Alemanya, aïllar diplomàticament a França i evitar intentos de revenja de França.
-Triple Entesa: Format per França, Rússia i Regne Unit, constituït al 1907 mitjançant acords. Aquest bloces va convertir en un instrument cada vegada mes incontrolable a mesura que es descontrolava la situació internacional.
1.3 Els enfrontaments colonials: les crisis marroquines
A començaments de segle XX van sorgir els enfrontaments imperialistes un altre cop al Marroc, i el país que ho va protagonitzar va ser Alemanya, insatisfeta de les reparticions d’Àfrica de la conferència de Berlín,.
Al1905 va ser la primera crisi marroquina on es va produir el desembarcament de l’emperador Guillem II a Tànger.
Al 1906 es va fer la conferència d’Algesires per evitar una guerra a Europa i es va acordar la independència del Marroc.
1.4 La crisi dels Balcans
Un dels punts de fricció de la política va ser la “qüestió d’orient”, en la zona dels balcans, ocupada per imperi turc. El 1908 l’imperiAustro-Hongarès es va annexionar Bòsnia i Hercegovina, cosa que va fer que Sèrbia protestés però Regne Unit va mantenir-se al marge per evitar conflictes.





1.5 El camí cap a la guerra: la crisi de juliol de 1914
Tot va sorgir a partir de l’assassinat de l’hereu de la corona austrohongaresa, l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa, a Sarajevo (Bòsnia).
Aquest assassinat va ser elpretext que necessitava Àustria per esclafar el nacionalisme Serbi fins que el 23 de juliol el govern austro-hongarès va donar un ultimàtum a Sèrbia per fer una investigació sobre l’assassinat.
2-La gran guerra (1914-1918)
2.1 Forces enfrontades i escenari del conflicte
L’agost de 1914 va esclatar la guerra, que va enfrontar a els imperis centrals(Alemanya i Àustria-hongria) i la triple entesa(França, Rússia i Regne unit). En el moment de l’esclat la superioritat era de la banda de la triple entesa respecte a forces militars i navals.
2.2 Característiques de la guerra
Va ser la primera guerra “total” de la història contemporània, en la que es van mobilitzar setanta milions de soldats amb un armament modern mortífic.
Tots els països implicats van posar una economia de guerra, mentre que lapoblació civil va patir el racionament i escassetat.
2.3 Les fases de la guerra
El fracàs del pla alemany (agost-desembre del 1914)
El pla alemany pretenia aconseguir la victoria ràpidament contra el front occidental, derrotant a l’exercit francès les primeres setmanes de guerra i centrar-se després al front Rus.
A l’agost del 1914 les tropes Russes van envair Prússia oriental i van obligar aals Alemanys a fer la retirada i després la contraofensiva d’alemanya va aconseguir una victòria a Tannenberg que va frenar l’avanç.
De la guerra de posicions a la guerra de desgast (1915-1916)
A partir del 1915 la guerra de moviments va donar lloc ala guerra de posicions o trinxeres. Els exèrcits van fer una barrera de filats per impedir que l’enemic avancés i després van intentar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS