LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Páginas: 5 (1115 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2015
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (1914-1918)
Una de les principals causes de la Primera Guerra Mundial són les rivalitats europees. L’enfrontament entre Alemanya i França pels territoris de l’Alsàcia i Lorena perduts per França a la guerra francoprussiana el 1870. Després Alemanya firma la Triple Aliança amb Àustria-Hongria i Itàlia el 1882. La rivalitat econòmica entre Gran Bretanya i Alemanyaaugmenta perquè aquesta amenaça el domini britànic dels mars amb submarins. A causa d’això els britànics van firmar la Triple Entesa amb França i Rússia el 1907. L’enfrontament entre Rússia i Àustria per mantenir la seva influència sobre els Balcans va fer que al 1908 Àustria s’annexés Bòsnia i Hercegovina que ja controlava des del 1878. Al 1912 va esclatar la Primera Guerra Balcànica entre la LligaBalcànica (Sèrbia, Bulgària, Grècia i Montenegro) i l’Imperi Turc. L’Imperi Turc és derrotat i perd territoris.
Al 1913 la Segon Guerra Balcànica enfronta els búlgars contra els serbis. Bulgària és derrotada i perd territoris que passen a ser controlats per Sèrbia.
Comença un nacionalisme radical per part de les grans potències i augmenta la tensió internacional assegurant una guerra pensant-seque seria ràpida.
El 28 de juny de 1914 assassinen a Francesc Ferran, l’hereu de la corona austríaca a Sarajevo (Bòsnia). En l’atemptat Sèrbia va estar implicada. El joc d’aliances es posa en marxa entre les potències i Rússia declara la guerra a Àustria i Alemanya. Alemanya a Rússia i França. La invasió de les tropes alemanyes a Bèlgica fan que Gran Bretanya entri al conflicte i declarés laguerra a Alemanya. Itàlia opta per la neutralitat.
La primera fase és la guerra ràpida que comença el 1914. Alemanya amb el Pla Schlieffen intenta atacar França a través de Bèlgica. Es tractava d’actuar ràpid així després anirien directe per Rússia. El pla no va resultar efectiu i els francesos van aconseguir aturar els alemanys a la batalla del Marne.
Al mateix temps els russos van aconseguirreaccionar al front oriental però van ser derrotats a la batalla de Tannenberg.
A partir d’aquest moment comença la guerra de posicions, el 1915, amb noves armes com gasos asfixiants, granades de mà, aviació per armament i tancs. Aquest any Itàlia entra a la guerra però al costat de la Triple Entesa. Bulgària s’alia amb Alemanya i Àustria-Hongria que també contaven amb l’Imperi Turc.
El 1916, laguerra continua amb la batalla de Verdun iniciada pels alemanys contra França per aconseguir la rendició per esgotament. La resposta dels aliats va ser la batalla del Somme però no va tenir èxit. Hi va haver molts de morts i les línies no es van moure.
La guerra també es va estendre pel mar. La batalla de Jutlàndia va enfrontar els alemanys i els anglesos, però no hi va haver ni vencedors nivençuts.
L’any 1917 va ser decisiu. Rússia va sortir de la guerra i Estats Units va entrar-hi que fins ara havia estat neutre. L’entrada va ser causada per l’enfonsament del Lusitania on hi viatjaven nord-americans.
A Rússia va esclatar-hi la revolució bolxevic que va prometre la pau sense annexions i va firmar el Tractat de Brest-Litovsk el març del 1918.
El final del conflicte va ser l’any 1918. Entreel setembre i l’octubre els britànics, francesos i italians van derrotar, respectivament, els turcs, els búlgars i els austríacs al front dels Balcans. L’Imperi Otomà i l’Imperi Austrohongarès van demanar armisticis i els combats del front de l’est van cessar. Els txecs van anunciar que volien formar un Estat propi i Hongria volia trencar els vincles amb Àustria. Finalment el 3 de novembrel’Imperi Austríac es va rendir i l’emperador va abdicar.
Al front de l’oest els alemanys volien seguir però els aliats juntament amb els Estats Units van fer retirar l’exèrcit alemany de la zona del Marne i, el 9 de novembre Guillem II va abdicar proclamant-se la república i un nou govern en mans del partit socialdemòcrata alemany que va signar l’armistici l’11 de novembre de 1918. La Primera Guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS