La raó practica

Páginas: 5 (1186 palabras) Publicado: 10 de junio de 2015
L’accio humana/Els trets de l’accio humana:L’esser huma coneix pero tsmbe actua.L’accio no es nomes la possibilitat de reaccionar de diverses maneres en les situacions de la vida, sino que es la capacitat d’imaginar,organizar,planificar, i fer realitat desitjos,plans y il·lusions.Hi ha tres trets 1)intencionalitat:aristotil l’entenia com la manera amb que el subjecte actua movent-se cap al moncom a realitat externa.2)finalitat:mitjans i fins defineixen una accio.els mitjans son les nostres eines.els mitjans se subordinen al fin que es vol aconseguir.3)flexibilitat: un mateix fi es pota conseguir per diferents mitjans.Laccio es oberta La raó pràctica. Conèixer i actuar estan units indissolublement. No es coneix primer i s’actua després. Tampoc no ocorre el contrari, que primer s’actuï idesprés es conegui. La raó te diversos usos, segons Kant distingeix entre una raó que coneix, la raó teòrica, una raó que guia l’acció, la raó practica, i una raó, també practica, que ocupa s’ocupa de les accions belles, la raó estètica. Usos en la raó practica: la raó instrumental( el treball i la tècnica), la raó moral i política, i la raó estètica.
EL TREBALL: De la contemplació a l’acció: eltreball és l’acció mitjançant la qual l’esser humà es procura el que necessita. Descobreix, així, la seva capacitat d’invenció i el poder de transformació la natura. Segon el grecs diferenciaven dos tipus de vides: 1. La privada: li correspon atendre les necessitats de la vida i ha de romandre oculta. 2. La pública: es relaciona amb els assumptes humans, és l’única digna de ser viscuda. És una vidasense treball. El treball es reserva per als esclaus i les dones, sotmeses als quefers de la vida privada. Els trets del treball humà: Hannah Arendt fa una anàlisi detallada de les diferencies entre els conceptes de labor i treball. Anomenem 1. labor aquella activitat orientada a l’obtenció de béns de consum immediata. Bens de consum immediat un cop que l’as fet.2. El treball és l’activitatdirigida a produir coses artificials i estris de caràcter més durador. Deixes una obra. Característiques del treball: 1. És una violència exercida sobre la natura. 2. El treball es regeix per un model que guia la fabricació. 3. Converteix l’esser humà en dissenyador i inventor d’un mon d’estris i instruments. 4. El treballador percep una remuneració.
L’ACCIÓ SIMBÒLICA I L’ART: La bellesa i la sevaexpressió simbòlica: la creació artística o obra d’art és l’activitat orientada a la producció d’objectius bells. És un tipus d’acció simbòlica i hi intervenen tant el domini de la tècnica com la intuïció. Valor simbòlic de l’obra d’art: és una creació de la capacitat simbòlica i de la intuïció de l’artista. És autoexpressió del geni que la crea. En la creació artística ofereix una visió de larealitat , allò real és penetrat amb una mirada distinta , també es captar-a d’una manera vivencial. La realitat d’una obra d’art es el resultat d’una estimulació tan bona com dolenta. Les obres d’art també tenen altres funcions la qual ens dona tres interpretacions: 1. L’art com a forma : el valor de l’obra rau en la seva excel·lència formal.2. l’art comm a expressió: l’obra es expressió delssentiments i els valors humans.3. l’art com a símbol: l’obra realitza una funció significativa , no es expressió , sinó símbol dels sentiments humans. L’art i el desvetllament de la realitat: l’obra d’art produeix em nosaltres una experiència de bellesa i plenitud que ens acosta a la veritat de les coses. Un pla de percepcions immediates, estretament lligat al material de l’obra. L’anomenem la matèria del’obra d’art. Un altre pla en que es capta un mon de relacions entre els elements sensorials, tant colors com línies, tons... que va més enllà de les simples dades sensorials. Aquest pla constitueix la configuració o forma.
LA REFLEXIÓ FILOSÒFICA SOBRE LA BELLESA: La vivència estètica i els seus trets: l’obra d’art es una guia per la intuïció de la bellesa, que ens permet captar el que hi ha de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • algo rao
  • el rao
  • el niño rao
  • Modelo de rao lynch
  • GUIA I QÜESTIONARI Les Veritats De La Raó
  • Contraste De Rao
  • la rao de la economia
  • Practica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS