la reinaxen a

Páginas: 9 (2150 palabras) Publicado: 19 de agosto de 2015
CATALÀ
LA REINAXENÇA
La Renaixença comença l’any 1833 amb la publicació del poema la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau a la revista El Vapor. És un moviment cultural i nacionalista sorgit de la burgesia que proposa la recuperació de la llengua i la literatura catalana ja que ho consideren els símbols de la identitat del país. Alguns dels objectius de la Renaixença eren:
Crear un model dellengua literària.
Recollir tota la tradició oral.
Descobrir i divulgar la història medieval i els clàssics medievals.
Crear una literatura culta en català en tots els gèneres.
Consciència de la societat de la diglòssia que patia i dotar de prestigi social la llengua i la literatura catalanes tant entre les classes benestants com les populars.
La recuperació dels Jocs Florals va ser important perquèaconsegueix que la llengua i la literatura catalana assolissin prestigi social, sortissin nous escriptors i que les editorials comencessin a publicar llibres en llengua catalana.
LA RENAIXENÇA DES DEL PUNT DE VISTA SOCIAL
Catalunya es configurà com un país industrial, es basa en el sector tèxtil i creix la nova burgesia industrial i la nova classe obrera. S’incorpora la dóna a la industria; laindustria editorial ajuda al Romanticisme, el Realisme i Naturalisme. També es crea la primera Constitució espanyola amb la que Espanya es centralitza.La classe obrera s’alfabetitza.
LA RENAIXENÇA DES DEL PUNT DE VISTA LITERARI
Gràcies a l’aparició de l’industrial editorial, el llibre es transforma en un objecte d’us quotidià. Es començarà el camí cap a la professionalització de l’escriptor amb autorscompromesos com Zola i Maragall. Alguns autors utilitzen els diaris per difondre les seves obres.
LA RENAIXENÇA DES DEL PUNT DE VISTA LINGÜÍSTIC I CULTURAL
Al segle XIX la situació del català era de diglòssia total, el prestigi se l’enduia el castellà. Tot i així molta gent recorria al català per entendre’s. Es va produir un procés de castellanització pel decret d’escolarització en castellà. Pelque fa la literatura en català, absència total. En recuperar-se el seu ús es va enfrontar a la pèrdua de contacte amb la tradició literària i la manca d’un model lingüístic únic.
La Renaixença va ser fruit de la interrelació de molts factors:
La industrialització a Catalunya permet l’aparició d’una nova classe social, la burgesia, amb prou temps lliure tant per llegir com per escriure.
Apareixenuna sèrie d’intel·lectuals que es preocupen per la llengua i la història del país oblidada. Ex:
Antoni de Capmany  Estudiava la Catalunya medieval.
Pau Ballot  Estudia la llengua catalana, i escriu l’obra Gramàtica i apologia de la llengua catalana.
Fèlix Torres Amat  Estudiós en la història de la literatura. L’objectiu era recuperar el passat literari del país.
Baldiri Reixach  Defensal’ensenyament en llengua materna.
Aquests personatges van ser pilar sobre els que es va recolzar la Renaixença.
Finalment, apareix el Romanticisme a Europa.
EL ROMANTICISME
El Romanticisme és un moviment cultural oposat als plantejaments de la Il·lustració que havien desembocat en el Neoclassicisme. Va aparèixer a Alemanya i a la Gran Bretanya al voltant de l’any 1770 i posteriorment es propagà a França.Cap al 1820 ja s’havia estès per tot Europa. Alguns trets definitoris del Romanticisme són:
Subjectivisme  L’artista romàntic fa servir l’art i la literatura per explicar el seu món personal d’una manera sincera i espontània.
Llibertat creadora (imaginació i irracionalisme)  L’artista no vol sentir cap norma ni cap regla que els limiti, tot i que això fa aparèixer una sensació d’inseguretat. Demanera artística es tradueix en el predomini de la imaginació i l’irracionalisme que farà que els romàntics s’interessin pels àmbits del coneixement que fins aleshores es consideraven marginals.
Intensa relació amb la natura  Els artistes romàntics són responsables de transmetre les claus dels misteris ocults del cor i de la vida mateixa. Fan servir la natura més amable o més tempestuosa per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS