La renaixança a Catalunya

Páginas: 2 (404 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2014
RENAIXENÇA:
Amb el nom de Renaixença es designa un moviment d'ample abast, essencialment cultural i literari, però també de conscienciació política, que sorgeix cap el segle XIX i que té com acomponent bàsic el redescobriment de la cultura i la societat catalana com un fet diferencial.

Aquest moviment es va produir i va evolucionar a Catalunya al mateix temps que el Romanticisme. L'impulsinicial de la Renaixença no va sorgir del Romanticisme però  la va afavorir. l Pertant la renaixença va ser l'iniciador d'un procés de normalització en molts àmbits de la cultura catalana com lallengua, la política, la literatura, la societat i que van tenir repercussió en èpoques posteriors.

Encara que és difícil establir amb precisió les etapes del moviment, les dades que us explicaré acontinuació poden servir com a punt de partida.

ETAPES
(DÈCADES) TENDÈNCIA LITERÀRIA FETS
Inicis(1830-1840) Romanticisme* La primera etapa de la Renaixença és la compresa entre els anys 1833 i 1841amb l'aparició de " Oda a La Pàtria" d’Aribau, que es considera el punt de partida del moviment, i junt amb la publicació en un volum de les poesies de "Lo Gayté del Llobregat" , pseudònim de JoaquimRubió i Ors que havia anat publicant al "Diario de Barcelona -. Entre els objectius d'aquest període destaquen el del reconeixement, la recuperació i la definició de la pròpia identitat nacional i elpaper fonamental de la dignificació de la llengua i la creació d'una literatura en català.

Consolida- ció(1850-1860) RomanticismeRealismeEls Jocs Florals, instituïts el 1859 donen cohesió almoviment i serveixen de punt de trobada i de plataforma per a donar a conèixer els escriptors.
S'inicien els intents de normalització de la llengua, encara que la unificació de criteris no s'aconseguiràdurant la Renaixença.
Comencen a diversificar-se els gèneres literaris.
Plenitud
(1870-1880) RomanticismeRealismeNaturalismeMalgrat les dificultats de publicació, cada vegada són més abundants les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • La renaixança
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS