La Renaixença

Páginas: 2 (460 palabras) Publicado: 7 de octubre de 2014
 La Renaixença


La Renaixença és un moviment de recuperació cultural i literari que va sorgir l’any 1830 a Catalunya i va perdurar fins l’any 1880.
És de recuperació perquè, durant l’èpocaanterior, el català no havia estat vàlid per als àmbits oficials, sino el castellà. Per tant, passà per una època de decadència literaria.
En aquest moviment trobam una burgesia que lluitarà per ladefensa dels seus interessos econòmics i de la cultura pròpia.
Simultàneament, el Romanticisme, moviment basat en la irrupció d’una nova manera de pensar, la mentalitat burgesa, s’estenia arreud’Europa. Es centra més en els sentiments dels personatges i la recerca de les arrels populars pròpies.
El seu interès per l’edat mitjana i per la tradició popular, fa que els intel·lectuals catalans, enfer recerca del passat medieval, descobriren una època d’esplendor que els havia estat amagada.
A més, això fa que vulguin cercar un model de llengua vàlid i fer possible, així, la normalització dela literatura.
Per difondre els seus ideals, els intel·lectuals d’aquesta època comptaren amb revistes com El Europeo i El Vapor. D’altra banda, els Jocs florals
-concurs literari que es feia enl’època medival-. La restauració d’aquest premis fa que la literatura s’expressi en català.

L’any 1899, participen Jacint Verdaguer, Narcís Oller i Angel Guimerà en els Jocs Florals. Això suposà laculminació del Romanticisme i de l’esperit de la Renaixença.

En Jacint Verdaguer, poeta que s’inicià a la carrera literària participant als Jocs Florals i fou premiat diverses ocasions, és consegutper dos poemes èpics: L’Atlàntida i Canigó. També era molt conegut entre la població perquè va dedicar una gran part de la seva obra a difondre llegendes i cançons populars.
Pel que fa a la llengua,sintetizta dues fonts: la culta i la popular.
Gràcies a l’elaboració d’un llenguatge ric, va contribuir a posar les bases per a la normalització de la literatura catalana.

Paral·lelament,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a
  • Renaixença

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS