La Renaixença

Páginas: 3 (684 palabras) Publicado: 24 de diciembre de 2014
LA RENAIXENÇA: SEGLE XIX
Context
A final del segle XVIII totes les classes socials senten la necessitat de recuperar la pròpia identitat i de retornar a la llengua el lloc i el prestigi perduts.El segle XIX va ser el segle de les revolucions:
La Revolució Francesa (finals del segle XVIII) que va significar la desaparició de l’Antic Règim
La Revolució Industrial va suposar la substituciódels antics gremis artesans per les fàbriques, on les màquines produïen mercaderies, destinades a satisfer les necessitats d’una població cada vegada més nombrosa
La burgesia catalana sorgida amb laindustrialització i el progrés econòmic serà la classe que s’encarregarà de fer seves les reivindicacions catalanistes i portar a terme el que anomenem el procés de la renaixença. Aquest correntcorrespon a l’etapa en la qual la llengua comença a superar-se gràcies a una creixent conscienciació nacional i lingüística.
Relació establida entre el Romanticisme i la Renaixença
El Romanticisme va serun corrent cultural originat a Alemanya a mitjans del segle XVIII i que es va difondre arreu d’Europa al segle XIX. Les seves característiques, que van influir a la Renaixença catalana van ser:Sentiment de nostàlgia envers el passat: interès per la història de l’època clàssica i medieval.
Interès per la recerca de les arrels del poble i per la tradició.
Valoració del sentiment nacional.Defensa del subjectivisme.
Consideració de l’artista com un ésser superior.
La introducció dels ideals romàntics, a través de revistes com El Europeo o El Vapor, va afavorir el desenvolupament delprograma de la Renaixença.
La Renaixença
La Renaixença va tenir molta importància a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears. S’originà a Catalunya com un moviment ideològic, cultural i literari ambl’objectiu recuperar la identitat catalana.
El terme de Renaixença va sorgir de la publicació de la revista que portava el nom de: La Renaixensa, l’any 1871.

El programa de la Renaixença es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a
  • Renaixença

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS