La República de Plató

Páginas: 15 (3576 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2014
“LA REPÚBLICA”
Plató








Jonathan Rudilla
Francesc Rodríguez
2 A


La República Llibre II
1.A l’inici presenta el tema del qual vol parlar. Quin és?
A l’inici presenta el tema del qual s’enfocarà el diàleg. Aquest tracta sobre què és i en què consisteix la justícia i la injustícia.
2.Què és el que dóna origen a l’Estat? (recordeu que les polis a l’antiga Grècia eren ciutatestats, per tant, quan es refereix a ciutat en el text també es refereix a estat!)
Les ciutats neixen, Segons Plató, perquè cap ésser humà pot viure en solitari, sinó que necessita agrupar-se amb altres persones per poder satisfer totes les seves necessitats.
3.Quines són les primeres necessitats per a la vida de les persones segons Plató?
Segons Plató, primerament, la major necessitat per ala vida de les persones és la provisió d’aliments per poder sobreviure dia a dia. Després vindria l’habitació i per últim el vestit.
4.Per poder cobrir totes les necessitats com cal que ens organitzem? Què ha de fer cadascú? Per a cobrir totes les necessitats com cal ens hem de distribuir les feines entre tots els ciutadans de la polis. Aquestes feines depenen de les aptitud de cada home perdedicar-se en un treball en concret.
5.A continuació exposa una seqüència d’arguments per demostrar la complexitat de l’Estat, i la necessitat d’importacions. Parla de la necessitat del comerç (la moneda) i la
comunicació. Després de la digressió Glaucó li diu que sembla que estigui organitzant una societat de porcs. Per què creus que utilitza aquesta expressió?

6.Arribats en aquest punt, espregunta d’on sorgeixen en aquest estat tan gran i complex la justícia i la injustícia?
Sòcrates, llavors, es pregunta en quins elements que tenim fins ara podríem trobar l’origen de la justícia i la injustícia. Glaucó contesta que potser seria al intercanviar els gèneres de cada polis a partir de la moneda.
7.Plató parla d’un Estat sa i un Estat malalt. Quines són les característiques decadascun?
Què és el que causa la malaltia de l’Estat? Una ciutat sana (Estat sa) és aquella on tan sols hi trobem l’imprescindible per a viure, és a dir, la provisió d’aliments, l’ habitació i el vestit. En canvi, quan parlem d’una ciutat infectada (Estat malalt) ens referim a que els ciutadans no es queden satisfets només amb allò necessari, sinó que també gaudeixen d’aquelles coses materials (pintura,literatura, etc.) Per tant aquesta és la causa principal del Estat malalt, l’augment de ciutadans al centrar-nos en les coses materials.
8.Arribats en aquest punt Plató parla d’un tipus molt concret d’artesans que provoquen i participen de la creació d’aquest Estat malalt? Qui són? Per què creus que els considera
així?
Aquests ciutadans que provoquen i participen a la creació d’un Estatmalalt són els que els domina la part concupiscible de l’ànima, és a dir, els artesans que són pintors, poetes, músics... per tant els artistes.
Plató creu que els artistes estan allunyats dos vegades de la realitat, ja que es deixen enganyar per el mont sensible i de les coses, i imiten ja una imitació.
9.Què provoca aquesta ambició excessiva dins un Estat?

10.Quin ofici apareix en aquestmoment, parlant d’Estats malalts? Quina especialització
comporta? Es necessita alguna disposició natural? Especifiqueu quines, Indica la
comparació que fa amb els gossos i en quin sentit la fa. (Part XV)
Al augmentar la població dels estats malalts, hauria de créixer la seva extensió, i al fer-ho les ciutats agafarien territoris veïns i aquests haurien de fer el mateix. Això dóna lloc a l’origen dela guerra i a la incorporació d’un exèrcit per combatre contra els invasors.
Els ciutadans que constitueixen l’exèrcit s’anomenen guardians i han tenir una sèrie de característiques donades per la seva naturalesa; per una part, els guardans, han de ser amables amb la gent de la seva polis, i per una altre han de ser ferotges amb l’enemic. Per tant, com son dues qualitats contràries, pensen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Republica de plató
  • LA REPÚBLICA de Plató
  • República De Plató
  • Plató (la república)
  • República
  • Plató Llibre De La República
  • Plató. república, 534c
  • Puerto Plata Republica Dominicana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS