la república de Plató, llibre vii

Páginas: 6 (1315 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013





La República, llibre VII
de Plató









Resum “El mite de la caverna”

El llibre de la República comença amb la exposició del conegut mite de la caverna, on Plató la utilitza per explicar la situació actual d’aquella època on es trobava l’home respecte al coneixement.
En mite de la caverna explica les fases del coneixement, com s’assoleixper no arribar a conclusions errònies. Dos mons, el món intel·ligible i el món visible on amb el primer món trobarem a través de la raó el coneixement i amb això la idea suprema del bé, o sigui, que el món intel·ligible és el món de la realitat i el veritable i el món visible és una còpia de les imatges del món sensible percebut per els sentits.
Aquest mite tracta sobre uns homes encadenats desde nens en un caverna, amb una llarga entrada oberta a la llum estesa a l'ample de la caverna. Aquests homes només observaven les seves ombres projectades a la paret , incapaços de mirar, ja que, estaven lligats per tal de que només poguessin mirar cap endavant.
Als homes se’ls projecten imatges a una paret i se’ls hi diuen els noms. En el diàleg s’imagina, que passaria si un d'ells ésdeslligat i fuig malgrat la dificultat del camí . La llum del sol d'una vegada , l ‘encegaria i causaria dolor , llavors s'haurà d'esperar la nit per anar acostumant els seus ulls amb la llum de la lluna , després l'alba del dia per finalment la llum del sol .
Descobrirà que tota la seva vida va estar enganyat i sense dubtar-ho, tornarà llavors a la caverna i els informa que les coses que fins arahavien vist , no eren més que ombres , només aparença , però que la realitat és diferent i els està esperant l'exterior, però a canvi de gratitud el tracten de boig i el altres continuaran en la foscor de la caverna , seguiran resignats a la seva realitat, ja que és el que han après al llarg de la seva vida .
A l'insistir que les ombres són la realitat , es neguen a l'oportunitat de contemplar el diai eviten la sorprenent llum del sol que els dóna allò que si és real .
Cal que la intel·ligència , contràriament al que ensenyen els sofistes , passi de les ombres a la realitat . Des de la joventut s'ha d'aspirar a aquesta finalitat mitjançant la repressió de la naturalesa sensible i l'elevació de la ment a realitats més elevades .

Fins i tot en el mite s'indica que la ciutat ideal no ha deser governada pels quals es demoren en el sensible , sinó pels filòsofs que han vist la veritat , el veritable sol , els governants no han de buscar el govern amb l'objectiu a profit propi , en canvi , condescendeixen a fer-se càrrec del mateix, renunciant a desgrat a una vida més elevada.
La educació no és un pas calmat , sinó que comporta moments de pertorbació i crisi.
En principi estàparlant de l'estat inicial de l'ànima desproveïda d'educació. Quan surt de la caverna és quan se surt de la ignorància . Quan el presoner surt de la caverna podem distingir dos estats:
- Estat inicial la ignorància: El coneixement que han tingut dins de la caverna consistia a distingir una ombra d'una altra. Preveure l'ombra a la que li toca passar. Podem anomenar a aquesta etapa que estava plenad’il·lusions ( eikasia) creien el que no era real com a real i el real com a no real.
- Segon estat : Les ombres que veien reflectides a la paret són còpies de la realitat . Totes aquelles persones que produeixen una interpretació de la realitat i és acceptada per la majoria dels membres de la societat .El filòsof ha de ser capaç , de renunciar a les imatges que veu i a les hipòtesisper mitjà de les idees de la raó , la idea del bé .
Plató afegeix que per tal d’arribar al coneixement amb l’ús de la raó i actuar correctament, des de la infantesa s’ha d’estudiar matemàtiques, geometria i els estudis bàsics abans que la dialèctica, però sense obligar-los, ja que si es fa això els coneixements no s’assoliran correctament. O sigui, que podem dir com a resum que el mite de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Plato. Republica llibre IV
  • Plató Llibre De La República
  • Comentari de plató del llibre la república (un fragment)
  • Preguntes Sobre Plató I El Llibre Vll De La República
  • Reflexió sobre la república de plató (llibres 2 i 7)
  • PLATÓ: La República
  • Republica de plató
  • LA REPÚBLICA de Plató

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS