La República de Platón

Páginas: 9 (2189 palabras) Publicado: 11 de abril de 2013
La República de Plató

1). Quin tema planteja el text? Quina tesi defensa?
En la República de Plató, que és la unió de deu llibres, es qüestiona un tema diferent en cada llibre, d’una manera argumentaria, per mitja de diàlegs que formula un intercanvi de preguntes i respostes que volem cerca la veritat. En els temes tractats hi ha un aspecte o preocupació de fons: la justícia, la qual éstant en l’individu com en la societat, la virtut de que cada principi compleixi adequadament la funció que li correspon, aconseguint així l’harmonia, per un bon funcionament del conjunt de les parts.
Segons Plató, si l’home posseeix uns coneixement que són universals i necessaris, la realitat ha de ser universal i necessària, però, es sap que les coses que hi són en la naturalesa són canviantsconcretes i contingents, donat això, Plató engendra un pensament, en el que a apart d’aquest món sensible [Kósmos aisthetós] compost en complet per objectes contingent i particulars, hi ha un món paral•lel; el món intel•ligible [Kósmos noetós], aquest món és el que fa possible que hi hagi un coneixement universal i necessari, anomenat com el “món de les idees” aquest es el món de les essències,o món suprasensible. Les idees són dons, realitats intel•ligible i immaterials.
2). Com estan estructurades les idees en el text?
En el llibre de la República les idees són estructurades en diàlegs que Plató plateja entre Sòcrates i dos dels seus germans; Adimant i Glaucó. Es pot diferenciar tres etapes: 1) període socràtic: etapa en la qual Plató posa més enfasis en el pensament del seumestre i amic, Sòcrates, pensament que és pot veure reflectit principalment en L’Apologia de Sòcrates i el Critó. 2) període de maduresa: són expressades les seves `principals concepcions teòriques: la seva teoria de les Idees, la teoria de del coneixement i el model que confecciona de con ha de estar ordenat l’estat. Aquest Idees és poden veure reflectides en els escrits del Menó, del Fedó, delFedre, la República i el Banquet, en aquestes teories Plató, fa ús de la figura de Sòcrates per poder-les plantejar. 3) període de vellesa: en aquests escrits Plató reforma i imposa a crítica alguna d eles seves teories, com pot ser la teoria de la les Idees, l’organització utòpica de l’estat que havia plantejat. Per reflectit aquestes correccions escriu: el Teetet, el Pàrmenides, el Timeu, i lesLleis.
3). A quina conclusió s’arriba?
Plató arriba a la conclusió de que tan sols podrà haver-hi un estat just si el governant és el filòsof, però, prèviament aquests hauran de passar bona part de la seva vida en constant formació la qual esta dividida en diferents etapes, que finalitzarà als cinquanta anys, aquells que hagin dur a terme tot el procés.
>
La dialèctica és el culmini delsestudis dels filòsofs, la qual és imprescindible per el coneixement de la veritable realitat de tot.
>
Plató assegura que perquè es pugui crear la polis ideal, s’ha de començar de zero, el que porta que els que són nens se’ls ha de començar a educar i dirigir cap el camí en el qual està marcat els aspectes de la polis ideal, se’ls ha de d’educar amb la virtut de justícia i amb l’educació correcte.>
Un aspecte que fa faltar ressaltar, es que Plató deixa el camí obert perquè els governants siguin els homes, però també les dones. Es veu reflectit en el següent fragment estret de l’explicació preparatòria de l’anàlisi d’un dels llibres.
“ Només els qui les qui arribin al coneixement del Bé podran governar la Ciutat”

4). Com relaciones el contingut del text amb la filosofia de Plató?Tots els temes i qüestions tractades en el tex, són els passos previs d’anàlisis i de preparació per anar assolint cada una de les virtuts o idees màximes que esposa en la seva piràmide. La bellesa o art ocupa el quart lloc, l’educació el tercer lloc, la injustícia el segon lloc, i la principal i major idea, és la del bé. Són totes aquestes idees las quals s’analitzen i s’entrellacen al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Republica de platon
  • Platon
  • La Republica De Platon
  • La republica de Platon
  • Estado o republica de platon
  • La Republica Platon
  • Platón
  • La república de platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS