La restauració espanyola

Páginas: 15 (3660 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2014
TEMA 6.- LA PRIMERA RESTAURACIÓ BORBÒNICA (1874-1902).

1.- ELS ORÍGENS I LES CAUSES DE LA RESTAURACIÓ.
- Restauració: tornada al tron de la dinastia borbònica Alfons XII (fill IsaII) després del pronunciament de Martínez Campos, Sagunt en desembre 1874, que posa fi a la Iª República i el Sexenni Democràtic.
- 3 etapes: regnat AlfonsXII(1874-85),regència MªCris(1885-1902),crisi RestauracióAlfonsXIII(1902-23).
- Causes:
· Els problemes del Sexenni (guerra Cuba, 3 Guerra Carlina, conflictivitat social, crisi econòmica, cantonalisme, divisió interna,...).
· La conjura dinàstica encapçalada per Cánovas per preparar el retorn de la monarquia borbònica (cartes, campanya de premsa, Manifest de Sandhurst).
· El reconeixement internacional.
· La conspiració militar en favor d’AlfonsXII, que culmina amb el pronunciament de Martínez Campos i la proclama de Sagunt (desembre de 1874).

2.- EL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ.
- Les bases del sistema canovista:
· És un sistema parlamentari liberal conservador i escassament democràtic per a frenar el moviment obrer i la democràcia del Sexenni, sense repetir els errors dels moderats.
· La Constitució moderada de 1876:
- Defensa delsvalors tradicionals: família, religió i propietat.
- Sobirania compartida entre les Corts i la Corona (legislatiu).
- Amplis poders de la Corona, encara que no intervenia directament en la política: dret de veto, poder legislatiu compartit amb les Corts, nomenament de ministres.
- Confessionalitat catòlica de l’Estat i manteniment del culte catòlic.
- Declaració de drets àmplia, peròrestringida per lleis posteriors.
· Lleis complementàries:
- Les lleis electorals: es torna al sufragi censitari i sols a partir de 1890 es tornarà al sufragi universal masculí, però controlat des de dalt amb mecanismes que veurem més tard.
- Llei d’Ajuntaments: se’ls llevava representativitat i la Corona podia posar i llevar alcaldes.
- Llei d’Impremta (1879): censura prèvia (dipòsit obligatori) iconfiguració d’un Tribuna d’Impremta per jutjar qualsevol atac al sistema (la deroguen els liberals en 1883).
· Els tres pilars del sistema:
- La Corona: feia d’àrbitre polític amb poders, però sense intervindre directament.
- Els dos partits dinàstics (conservadors i liberals), que es tornen al poder de manera pacífica, sense pronunciaments i mitjançant pactes.
- L’exèrcit, al qual s’intentadespolititzar amb el rei al seu cap, donant-li autonomia, però continuarà pressionant sobre la societat civil, especialment sobre la premsa.
- Bipartidisme i torn pacífic:
· Els dos partits dinàstics (conservadors i liberals) es tornen al poder de forma pacífica per garantir l’estabilitat: quan un govern té problemes que no pot solucionar i perd el suport de les Corts, el rei crida a l’altre partitper formar un nou govern i convocar eleccions manipulades que guanyarà sempre qui estiga al govern.
· El Partit Conservador i el Partit Liberal compartien:
la defensa de la monarquia, la Constitució de 1876, la propietat privada i l’Estat liberal, unitari i centralista;
ser partits minoritaris de notables;
i estar recolzats per la burgesia, la vella noblesa i la classe mitjana benestant.
·El Partit Liberal-Conservador té com a líder a Cánovas del Castillo i està recolzat pels liberals més conservadors (vella noblesa, alta burgesia i amplis sectors de l’església).
· El Partit Liberal-Fusionista té com a líder a Sagasta i té el suport social de classes mitjanes, antics progressistes i unionistes i ex-republicans moderats.
· Els conservadors defensen més l’església i l’ordre burgéssense reformes, mentre que els liberals són partidaris d’introduir algunes reformes socials, però sense aprovar-les mai sense el consentiment tàcit dels conservadors.
- La manipulació electoral i el caciquisme:
· Les eleccions eren manipulades des de dalt: el ministre de la governació decidia els resultats (encasillado) i els transmetia al governador civil i aquest als alcaldes i cacics per a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauració
  • restauració
  • La restauració
  • restauració
  • La Restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS