La restauració monàrquica - de l’inici al desastre (1875 – 1898)

Páginas: 7 (1550 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2011
1. La Restauració monàrquica - De l’Inici al Desastre (1875 – 1898)
Les bases del sistema van ser ideades per Cànoves del Castillo. Va pensar un sistema amb 2 partits: el Partit conservador (dretes) i el Partit Liberal (esquerres). Amb l’objectiu d’impedir que les classes populars accedeixin a la política. Per fer això, aquests 2 governs s’alternaven el poder polític i sota el regnat d’AlfonsXII i la regència de Ma. Cristina es va promoure el civilisme i per 1a vegada l’exercit va ser sotmès al poder civil. Van fer una nova constitució 1876 inspirada en la de 1869:
-­‐ Sistema parlamentari liberal però encara la corona tenia molt poder.

-­‐Redacció flexible: articles de la constitució que es podien modificar segons els interessos del partit que formés el govern.
1.2 Els partits:Partit Conservador: format pels antics membres del P. Moderat, Unió Liberal i el P. Progressista. El seu líder va ser Cànoves del Castillo i va tenir suport d’aristòcrates, propietaris de terres, industrials catalans i bascos, església.
Partit liberal: format pels membres del P. Demòcrata i republicans moderats. El seu líder va ser en Pràxedes Mateo-Sagasta i va tenir suport de les classesmitjanes com ara professors, comerciants, banquers, funcionaris i membres de l’exèrcit.

1.3 Pràctica política:
Van actuar de manera semblant i s’alternaven el govern de manera automàtica quan es convocaven eleccions o quan hi havia alguna crisi. Per tant, van aconseguir un torn pacífic (Pacte Pardo) de govern fins 1917.
Els primers en governar van ser el P. Conservador (1875 – 1881) i van:-­‐Redactar la Constitució de 1876.
-­‐Aplicar el sufragi censatari del 5%.
-­‐Acabar amb la 3a Guerra Carlina i la guerra de Cuba (Pau de Zanjón).
-­‐ Aplicar les noves lleis proteccionistes en el tèxtil, carbó, ferro i blat (tot i que

estaven en contra catalanisme polític).
del
Els següents en manar van ser el P. Liberal (1881 – 1883) i van implantar:
-­‐Sufragi universal masculí. -­‐Novallei d’associació. -­‐Nou codi civil.
Aquests 2 governs van aconseguir aquesta alternança amb la pràctica del caciquisme tant a nivell polític com a nivell social:
-­‐ Caciquisme a nivell polític: l’objectiu era excloure les classes populars de la vida política falsejant els resultats electorals. Es practicaven les tupinades i el joc brut polític.
-­‐ Caciquisme a nivell social: l’objectiu erasotmetre els
jornalers i obrers a la voluntat dels propietaris de les terres i les fàbriques. Els vots de les quintes eren controlats pels cacics i si es volia sobreviure calia fer cas a aquests ja que eren ells qui feien les ofertes de treball.
2. Els orígens del catalanisme polític
2.1 Situació prèvia:
Tot i que Catalunya va ser vençuda políticament l’11 de setembre de 1714 i l’ús del català vaser prohibit, va seguir sent utilitzat en àmbits com la literatura, als jutjats o en l’ensenyament i no era estrany un nombre significatiu de monolingües catalans.

2.2 La Renaixença (1833):
Es volia recuperar la literatura catalana. Es va iniciar amb la publicació de la oda “La Patria” per part de Carles Aribau. També, anys abans, Josep Pau Ballot va publicar la Gramàtica i apologia de lallengua catalana l’any 1815.
Joaquin Rubió i Ors va ser la persona decisiva per la recuperació del Català ja que va publicar un recull de poemes i es va considerar el pròleg d’aquest com un autèntic manifest de la Renaixença.
Tots aquest autors van influir molt en els intel·lectuals, historiadors, poetes i a alguns burgesos.
L’any 1859 es van restaurar els Jocs Florals i es va aprofitar perpotenciar l’ús del Català com a símbol de la pàtria. A més a més, diverses institucions públiques van impulsar el moviment catalanista. Un exemple va
ser la Universitat de Barcelona que va divulgar la historia i la literatura medieval catalana.
2.2.1 Causes
La societat catalana era molt diferent a la resta d’Espanya amb una burgesia molt forta econòmicament però inicialment amb poc poder...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauració monàrquica (1875
  • L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)
  • Restauració borbònica (1875-1898)
  • L’època de la restauració borbònica (1875 – 1898)
  • La restauració monarquica
  • La restauració monàrquica
  • LA RESTAURACIÓ. DE L’INICI AL “DESASTRE” (1.875-1.898)
  • El desastre de 1898

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS