la restauració

Páginas: 5 (1006 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2015
La Restauració (1875-1902)
L’Any 1875 Alfons XIII és nomenat rei pel General Martínez Campos. Per altra banda, Cánovas, líder de la causa alfonsina s’oposa a que Alfons XII sigui rei per un cop d’estat. Quant a la població civil espanyola, espera millores per part del rei i acabar amb les dues guerres que seguien obertes i amb la inestabilitat política que patia Espanya.
La restauració delsborbons, sis anys després de la seva expulsió va ser possible gracies al treball polític per part de Cánovas a favor de la causa alfonsina. El seu propòsit era apostar per el jove rei i per un nou règim que consistia en donar a la població civil el protagonisme a la política i renunciar al pronunciament militar per imposar l’alternança de dos partits seguint així, el model britànic.
SegonsCánovas, el nou monarca havia de exercir com a àrbitre de la política. Quant al sistema polític, fou basat en el bipartidisme, format per dos grans partits, un conservador liderat per Cánovas i l’altre partit liberal liderat per Sagasta, progressistes de la revolució i republicans com Castelar.
El monarca administrava el poder entre els partits, és a dir proposava el partit de torn performar govern, però si el partit que nomenava el monarca no obtenia la majoria a les corts, procedia a convocar eleccions amb la seguretat d’obtenir una majoria absoluta.
L’encarregat, el ministre de la governació, conegut com a Elector fou l’encarregat de portar a terme el sistema de les eleccions.
Per últim en les eleccions existia la influència per part del cacics, gent amb poder encarregada detransmetre a una població analfabeta els desitjos del govern.
El caciquisme es va fer fort en l’Espanya rural on els petits propietaris i altres treballadors de l’administració que pertanyien a la classe mitjana, depenien dels cacics per la seva relació amb el govern.
El país es va commoure amb la mort d’Alfons XII l’any 1885, quan tenia 28 anys deixà a dues filles i un fill que encara nohavia nascut orfes per part de pare. També deixà vidua a la seva segona dona Maria Cristina de Habsburg.
El sistema polític de Cánovas es posà en practica i a prova pel buit institucional que va deixar el difunt rei.
Maria Cristina de Habsburg, jurà la constitucio com a reina regent d’Espanya davant les corts, però per altra banda Sagasta i Cánovas ja tenien signat un pacte de defensa de règimpel bipartidisme i l’alternança de poder. Cánovas va cedir el poder a Sagasta i així va començar la regència de Maria Cristina de Habsburg.
Va néixer Alfons XII que exercirà de rei fins a cumplir la majoria d’edat al segle XX.
El règim polític de la última dècada del s. XIX estava a l’altura dels altres països avançats europeus. El partit liberal aprovà el sufragi universal masculí, lallibertat d’expressió en la premsa i a la universitat, llibertat per associar-se i judicis conjurats. Però quedaven per resoldre dues qüestions, el caciquisme i les necessitats socials de la classe obrera.
Un govern de la transició presidit per Cánovas i format per dretans moderats i alfonsins va ordenar la redacció d’una nova constitució, coneguda com la Constitució de 1876. Cal destacar queentre les seves característiques, era conciliadora, les corts i el rei prenien la sobirania compartida i recollia drets i llibertats. Reconeixia la religió catòlica com a religió oficial del estat però per altra banda, tolerava el culte a altres religions.
El rei Alfons XII, va portar a terme operacions militars al País basc i a Navarra contra els carlins. L’any 1876 els carlins inclòs el reiCarles de Borbó foren derrotats i exiliats a França. Altres wa van decantar per les mesures favorables del govern a canvi d’entregar les armes. Això va suposar, el reforç del govern unitari centralista per part de Cánovas. A partir d’aquell instant al País basc estaven obligats a fer el servei militar i a contribuir en les despeses del estat. Per altra banda volia també una conciliació amb els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • La restauració
  • restauració
  • La restauració
  • Restauració
  • La restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS