La Restauració I El Catalanisme (1876-1910)

Páginas: 23 (5674 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2013
La restauració (1874-1898).
1. Els regionalismes peninsulars i el catalanisme: (Catalunya, Galícia, Mallorca i País Basc) a la segona meitat del segle XIX és comença a desenvolupar diferents moviments regionalistes que van evolucionar cap a formulacions nacionalistes. (defensa de tradicions i de la llengua)
1.1: Els regionalismes i els nacionalismes: (fueristas, que volien recuperar els furso lleis tradicionals, i euskaros o defensors de la llengua). A Catalunya el regionalisme es va desenvolupar lligat a la figura i tradició catòlica del bisbe de Vic Josep Torras i Bages (autor de la tradició catalana).

1.2: El catalanisme: el catalanisme és un moviment de reivindicació nacional catalana que es comença a definir políticament a partir de la segona meitat del segle XIX.(Objectiu: defensa dels valors històrics i culturals de Catalunya dins d’un marc de redefinició de les relacions polítiques i administratives amb l’estat espanyol). El catalanisme es forma a partir de diversos moviments:

-La renaixença: moviment cultural que es va desenvolupar a Catalunya en el marc del romanticisme (objectius: reconeixement de la identitat de la cultura catalana i larecuperació del català com a llengua literària, extret amb el Decret NP el 1716). L’oda a la pàtria d’Aribau (1833) es converteix en el referent simbòlic de l’arrencada del moviment juntament amb els Jocs Florals de 1859 (els primers en català) els que van donar el gran impuls per recuperar la llengua.

-Elproteccionisme: un dels trets que va caracteritzar als diputats catalans a les Corts espanyoles va ser la defensa de la indústria catalana per mitjà de polítiques proteccionistes (evitar o reduir l’impacte de la competència de productes estrangers, britànics). (Primera meitat del XIX) (Afirmaven la necessitat d’un mercat nacional espanyol protegit).

-El catalanisme polític: (final segleXIX) el catalanisme adopta formes polítiques a partir de Valentí Almirall, Enric Prat i Josep Torras. (Plantejaments progressistes amb un projecte laic, republicà i federal) (Gran teòric del catalanisme conservador) (Sintetitza el plantejament del catalanisme regionalista catòlic). El catalanisme porta a terme plataformes cíviques i associacions, organitzacions en defensa dels interessos deCatalunya i elaboració de manifestos per donar a conèixer la realitat catalana i demanar el reconeixement dins l’Estat Espanyol.

-Plataformes catalanistes: és funda el 1870 l’associació Jove Catalunya que impulsa diferents publicacions periòdiques. A partir de diverses publicacions en llengua catalana s’organitza el primer congrés catalanista (1880) amb l’objectiu de debatre l’idearicatalanista. A partir d’aquest congrés, és forma el Centre Català (Valentí Almirall 1882), amb l’objectiu de progrés moral i material de Catalunya (el centre va organitzar el segon congrés catalanista el 1883).

-La campanya contra el projecte d’unificació del Codi Civil: Catalunya reaccionar contra l’intent d’uniformitzar el codi civil espanyol. (A Catalunya es reuneix el congrés català dejurisconsults oposant-se al projecte d’unificació). Tot i això, el 1889 (segons l’article 15) s’aprova el Codi civil i en conseqüència Catalunya organitza una campanya contra l’article 15. (La campanya va ser dirigida per la lliga de Catalunya i el centre escolar catalanista dirigit per Narcís Verdaguer). Tot i això l’article s’aprova, però més tard, a partir de la intervenció de la reina regent escanvia l’article. (Primera victòria del catalanisme).
Una altra fita del catalanisme va ser el Memorial de Greuges (defensa dels interessos morals i materials de Catalunya) document adreçat Alfons XIII (1885) per una comissió (Àngel Guimerà i Valentí Almirall). La burgesia catalana posa de manifest el descontentament per la signatura dels convenis comercials amb França i Regne Unit i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • El porfirismo (1876-1910)
  • Restauració Borbónica, Catalanisme i Nacionalisme Basc
  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • El regimen de porfirio diaz (1876-1910)
  • Catalanisme I Republicanisme
  • LA SOCIEDAD PORFIRISTA DE 1876 A 1910
  • Renaixença I Catalanisme Politic Del Segle Xix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS