la restauració

Páginas: 11 (2598 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2015
1. LA RESTAURACIÓ
Espanya estaba en una situación de sexenni democràtic.
A l’any 1868 es va produir la revolución gloriosa, la exida d’Isabel II i intenten fer un sistema democràtic. Més tard a l’any 1869 fan un sistema democràtic amb una constitució i amb un reconeixement del sufragi universal en el qual Amadeo I de sabia era el rei.

Al 1873: Es fa la primera república federal iautoritària amb una certe inestablilitat ja que en huit mesos van haver 4 presidents cadascú amb la seua propia manera d’antendre la República.

Al 1874: Es produeix un colp d’estat produit pel militar Martínez Campos en Sagunt i es posa fi a la primera república i torna la monarquia dels Borbons amb el suport de la burgesia conservadora.

1.1 SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ
L’objecticu principal eraaconseguir l’estabilitat política, aquesta idea la va tindre Canovas Del Castillo.
El sistema de la restauració tenía quatre pilars:
Constitució de 1876: apareix el concepte de sobirania compartida entre el rei i les corts, han de participar de manera compartida, això no deicxa de ser un pensament filosòfic. Tenen una capacitat d’intervenció, ja que el rei era cap de l’exèrcit, nomena al primerministre i té autoritat per a disoldre les corts. Aquesta constitució era molt oberta en la que no es definia clarament el sufragi universal.
Torn pacífic: Consisteix en un pacte entre els reis i els partits monàrquics, els partits monàrquics eren el partit conservador (Canovas del Castillo) i el partit liberal (Sagosta)
Fraude electoral: El caciquisme consisteix bàsicament en un falsejamentper part dels governs del resultat electoral. El caciquisme és el conjunt de caps locals (cacique), amb una influencia en el resultat electoral amb un poder informal.


Exclussió d’altres grups:

 Els republicans est’an en una situación de feblessa, el representant era Blasco Ibáñez. Aquestos volien evolucionar a un sistema més democràtic i com a conseqüència són censurats.
 A bandadels republicans comencen aparéixer nous moviments, com per exemple el PSOE i el seu fundador va ser Pablo Iglesias. A partir d’això es formen dos sindicats: El socialista(UGT) i el anarquista (CNT/ FAI)
 Nacionalista: Apareix el PNB fundat per Sabino Arana i la lliga catalana.


1.2 LA REGÈNCIA DE MªCRISTINA
Al 1885 es produeix la mort d’Alfons XII, la seua dona ja estava embarassada peròmentres que el seu xiquet alcançara la majoria d’edat li van donar la regència a Mª Cristina.
El primer que es fa és un pacte anomenat, ‘’El pacte de pardo’’, que consisteix en un pacte pel manteniment del sistema de la restauració per part de MªCristina.
La situació més important de Mª Cristina és el que es coneix com el desastre del 1898, aquest desastre va consistir en:Es van perdre lescolonies (Filipines, Cuba i Puerto Rico). Això va produir un conflicte anterior i constant amb els grups independients controlat per l’exèrcit espanyol.
El que realment es produeix al 98 és una lluita o guerra entre els Estats Units i Espanya. Aquesta guerra es produeix molt ràpidament i guanyen els Estats Units. Això provoca una crisi intel.lectual en Espanya i apareixen dos moviments:
• Lageneració del 98: va ser bàsicament literaria
• El regeneracionisme, el qual es basava en una democràcia real sense fraudes electorals i caciquisme, i la modernització tècnica i social.

1.3 LA CRISI DE LA RESTAURACIÓ
Al 1902 es produeix la majoria d’edat d’Alfons XIII i Mª Cristina deixa de tindre el poder. Alfons XIII vol el manteniment del sistema.
Hi va haver una situació crítica tambéconeguda com la setmana tràgica de Barcelona.


La setmana tràgica de Barcelona

S’inicia la colonització del Marroc, s’estan concentrant per a anar a aquesta guerra.El sitema que hi havia en aquest monet era un sistema nomenat, El sistema de Quintes consistía en que als 18 anys tenies que anar a l’exèrcit obligatòriament amb una elecció per sorteu si et tocava. Solament anaven els pobres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • La restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració
  • Restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS