La Revolució Industrial

Páginas: 11 (2722 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2013
UNITAT 2: LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

1. TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I CREIXEMENT DEMOGRÀFIC
1.1 LA REVOLUCIÓ AGRÍCOLA
Una sèrie de transformacions de l'agricultura, que es coneixen com a revolució agrícola, van fer possible que es produís un augment notable de la producció d'aliments, cosa que va permetre la supervivència d'una població que creixia ràpidament.
Les tres innovacions agràries mésimportants van ser els canvis del sistema de conreu, la introducció de màquines noves i la nova estructura de la propietat. La difusió de la rotació de conreus (sistema Norfolk), que combinava el conreu de cereals amb el de les plantes farratgeres, va permetre suprimir el guaret.
La introducció de nous mètodes de sembrada (Jethro Tull), de noves eines (arada de Rotherdam, trilladoresmecàniques...), de nous conreus (patates, blat de moro) i de nous fertilitzants (guano) van ajudar a augmentar i a diversificar la producció d'aliments.
Altres canvies van ser: el tancament de les terres comunals, que en van comportar la privatització mitjançant les lleis de tancament (Enclosure Acts). La pujada de preu dels cereals va estimular els grans propietaris a apropiar-se les terres d'ús col·lectiuper poder produir més i incrementar els beneficis.
El tancament de terres comunals va perjudicar els petits propietaris i els pagesos pobres, que van haver de vendre les propietats i convertir-se en jornalers a canvi de rebre un salari, els salaris eren molt baixos i molts pagesos van haver d'emigrar cap a les ciutats.
1.2 L'AUGMENT DE LA POBLACIÓ
L'augment de l'oferta d'aliments des de mitjansegle XVII va fer que es produís un creixement demogràfic elevat. La fam va desaparèixer i la població més ben alimentada va tenir més resistència davant de malalties i epidèmies.
Aquest creixement va ser el resultat de canvis de la natalitat i de la mortalitat. Durant el segle XVIII la natalitat va pujar i va disminuir la mortalitat infantil.
La reducció de la taxa de mortalitat ca ser elresultat, en primer lloc, d'una alimentació millor, a la qual van contribuir, els avenços mèdics i higiènics.
Així mateix, l'esperança de vida va créixer notablement, al voltant dels cinquanta anys.
2. EL DESENVOLUPAMENT DE LA INDÚSTRIA
2.1 LA MECANITZACIÓ I EL SISTEMA FABRIL
El canvi dels sistemes de producció es va caracteritzar per l'ús de màquines i per la substitució de les fonts animadesd'energia (treball humà o amb animals) per unes altres d'inanimades (hidràulica i carbó). Aquests dos elements, units a la necessitat de tenir més control sobre la mà d'onra van provocar la concentració d'obrers i d'obreres en edificis destinats a la producció. Aquest procés va provocar la ruïna de molts artesans, i la producció individualitzada va ser substituïda pel sistema fabril.
La mecanitzaciódel procés productiu es va iniciar a la indústria tèxtil amb la llançadora volant de John Kay, les noves filadores i els teler mecànics, i a poc a poc les màquines es van anar estenent als sectors agrícola, miner i metal·lúrgic. El salt definitiu cap als nous sistemes de producció es va fer quan aquestes màquines es van començar a moure gràcies a l'ús de l'energia hidràulica. Tanmateix, va ser lamàquina de vapor, patentada per James Watt, la que va permetre deixar la dependència i les limitacions de les fonts d'energia tradicionals i es convertí en el símbol de la Revolució Industrial.
2.2 LA INDÚSTRIA COTONERA
El sector emblemàtic de la Revolució Industrial va ser la indústria tèxtil del cotó. Fins al segle XVIII els teixits de cotó s'importaven de l'Índia, però els nous industrials aviates van adonar que podrien treure molts beneficis fabricant-ne.
Des de mitjan segle XVIII la indústria tèxtil britànica va tenir una expansió sense precedents, i a partit d'aquell moment no només va aconseguir proveir el mercat interior, sinó també exportar bona part de la seva producció. D'una altra banda, les importacions massives de cotó en floca des de l'Índia o des de les plantacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial
  • Revoluci Industrial
  • la revolucio industrial
  • revolucio industrial
  • Revolució Industrial
  • La revolució industrial
  • Revolució industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS