La revolució industrial

Páginas: 5 (1217 palabras) Publicado: 17 de septiembre de 2012
UNITAT 4: La Revolució Industrial (s.XVIII – XIX)
Activitats
Pg.57 ex.1 Compara les tècniques agrícoles a principis del segle XVIII i al segle XIX.
·Observa el document 5 i compara’l amb el document 7 de la unitat 1 (pàg.13).
a) Com són les eines i màquines utilitzades? En el segle XVIII les persones només s’ajuden d’eines rudimentàries. Mentre que al segle XIX es produeix una mecanització enel treball del camp, basada en la introducció de la màquina de vapor. Quines són més complexes? Sens dubte les del segle XIX , ja que han hagut d’experimentar un canvi major respecte a les del XVIII. Un clar exemple és l’arada , que al segle XVIII era de fusta i al segle XIX es de ferro. De quins materials estan fetes? Al segle XVIII principalment eren de fusta , mentre que al segle XIX gran partd’elles estaven fetes d’un material més innovador, el ferro.
b) Quantes persones hi treballen? Al segle XVIII n’hi han unes deu aproximadament , mentre que al segle XIX només n’hi han dues. Això és degut a què la mecanització del camp va produir una reducció de la mà d’obra. Hi veus dones i nens? Al segle XVIII es veuen dones , mentre que al segle XIX el treball agrícola amb màquines era dominatpel sector masculí.
c) Quin tipus de tracció s’utilitza: animal, màquina de vapor…? En el segle XVIII s’utilitzaven els animals i la força humana. D’altra banda, al segle XIX la tracció utilitzada eren les màquines de vapor , principalment.
d) Com es llaurava la terra abans de la mecanització? Es llaurava per mitjà de la mà de l’home amb l’ajut d’eines. Es regava artificialment? Sí, encara queamb la mecanització aquestes tècniques es van perfeccionar.
e) On creus que els rendiments són superiors? Al segle XIX, ja que les millores que es van produir a l’agricultura van poder augmentar els rendiments fins a un 90%. On es produeix més? Sense cap mena de dubte, al segle XIX.
f) Creus que l’ús de noves maquines, a més d’incrementar la productivitat i, per tant, abaratir el cost delsproductes agrícoles, va permetre alliberar mà d’obra per ser utilitzada en la indústria? Sí, ja que això va ser un dels factors més determinants pel brutal desenvolupament industrial que es produí.
·Llegeix el document 4.
a) Aquest agricultor és un bon representant de la mentalitat capitalista? Sí
b) Per què? Perquè segueix la base capitalista , que es basa en augmentar els beneficis i la producciódel teu negoci, per mitjà de qualsevol mètode , com per exemple, el consum en màquines que augmentin la productivitat.
Pg.59 ex.2 Analitza com eren les primeres fàbriques.
·Observa el document 8.
a) Quina mida té la fàbrica? Té la mida del que antigament seria un gran edifici públic, ja que com podem observar , la quantitat de finestres es sorprenent.
b) Com es produeix en aquesta fàbrica,manualment o amb màquines accionades per la màquina de vapor? Amb màquines que funcionen a partir de l’acció de la màquina de vapor.
c) Quina és la principal font d’energia que s’hi utilitza: animal o mineral (carbó)? La font mineral del carbó . En quina part del dibuix ho veus? A la part inferior dreta de la imatge.
d) Com es transporten els productes? Per mitjà de carretons de fusta.
e) Esconcentra una gran quantitat de treballadors en un mateix espai de la fàbrica? Sí, ja que l’explotació obrera era massiva. Hi treballen dones? Sí , ja que s’encarregaven de les feines que requerien de menys força física.
f) Els obrers d’aquesta fàbrica semblen especialitzats en una única fase de producció? Sí , perquè al haver-hi tanta mà d’obra, cadascú podia especialitzar-se en una fase delprocés.
·Enumera les diferències que observes entre aquesta fàbrica i un taller artesà.
Algunes de les diferències són: la fàbrica es molt més gran , a la fàbrica s’utilitzen màquines; mentre que al taller tot és manual, al taller tot són dones i a la fàbrica la majoria són de sexe masculí, etc.
·Planteja hipòtesis.
a)Requeria una inversió molt gran instal·lar una fàbrica com aquesta?No, ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial
  • Revoluci Industrial
  • la revolucio industrial
  • revolucio industrial
  • Revolució Industrial
  • La revolució industrial
  • Revolució industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS