La revolució soviètica

Páginas: 9 (2190 palabras) Publicado: 29 de agosto de 2013
LA REVOLUCIÓ SOVIÈTICA I L’URSS
LA RUSSIA DELS TSARS
El tsar tenia tot el poder, que provenia de Déu. No havia de retre comportament davant cap parlament, ni seguir cap constitució, i comptava amb un exèrcit nombrós, una burocràcia fidel i l’Església Ortodoxa. L’Imperi Rus es fomentava d’una economia agrària, en que les condicions de vides dels pagesos eren d’esclavitud, de vegades treballavenper nobles, de vegades per propietaris(kulaks), o de vegades eren serfs. Des de les acaballes del segle XIX el capitalisme comença a entrar a zones més occidentals(Sant Petesburg, Moscú...), i es va establir una petita industria que depenia de capital estranger, i alguns pagesos van començar a abandonar els camps per anar a les fàbriques.
Des de al darreria del segle XIX van anar creixent lesoposicions al tsarisme, amb la difusió de doctrines obreristes i idees liberals. Hi van haver uns moviments populistes que vetllaven per la destrucció del tsarisme, un exemple és Terra i Llibertat, de caire anarquista, amb Bakunis i Kropotkin com a principals difusos d’aquesta ideologia. També es creen partits liberals i burgesos, com el Partit Social revolucionari Rus(esserita). De caire marxistaes crea el Partit Socialdemòcrata Rus, que es va dividir en bolxevics i menxevics.
Durant el regnat de Nicolau II, l’agitació social i política va anar pujant degut a les males condicions que cada cop eren pitjors, l’augment de la corrupció a la cort amb personatges com el monjo Rasputin. Pel gener de 1905 va sorgir un moviment revolucionari que va sortir als carrers, sobretot a la capital StPetesburg, a davant del palau d’hivern. Però va ser reprimida en el Diumenge Sagnant, per l’exèrcit, i van morir moltes persones. Desprès es van prendre unes tímides reformes per el govern, com convocar una duma(assemblea legislativa amb representant de cada grup polític, però sense poder), i també es va proposar una reforma agrària, però no va servir de res.
LA REVOLUCIÓ DE FEBRER DEL 1917
Ladecisió de Rússia a entrar a la guerra va precipitar la revolució. La majoria de fàbriques es van convertir en industria de guerra i el reclutament de pagesos va fer baixar al producció agrària i el seu preu, i els assalariats cobraven molt poc. Es van perdre moltes batalles ja que l’exèrcit estava molt mal preparat, i al mortalitat va pujar molt. Amb tot això la confiança al tsar es va perdrecompletament, i cada cop augmentaven més els conflictes i les ideologies revolucionàries.



El primer episodi revolucionaria va ser el febrer de 1917, en que el poder popular a sortir al carrer , un moviment que comença el 23 a Petrograd, i acaba el 27 amb vaga general, i un amotinament de la guàrdia militar de la capital. Els soviets van anar expandint-se i guanyant importància, però el tsar es vanegar a abandonar la guerra, i degut a la pressió va abdicar. La duma va prendre importància, i amb el consentiment del soviet de Petrograd es va imposar un govern provisional presidit per el príncep Livov. El nou govern va fer reformes polítiques i socials, però es va mantenir fidel a la guerra. Aleshores es comença a perfilar un doble poder entre el govern, i els soviets, que demanaven laretirada de la guerra i no acceptaven les noves lleis.
El moviment popular impulsat per els soviets desbordava cada cop més el govern provisional, i la tornada de Lenin que va defensar una revolució obrera immediata, hi v ajudar. Les reformes fetes epr el govern no avançaven, i les demandes de la població eren cada vegada més amplies, Davant això Livov va ser substituït per un socialdemòcrata moderat,Aleksandr Kerenski. El nou govern va prometre celebrar eleccions, però va començar a perseguir els bolxevics. Un cop d’Estat dels militars per recuperar el poder, va fer que el poder dels soviets i dels bolxevics fos essencial per evitar el seu triomf. Des d’aquell moment els soviets van tenir més força, i el partit bolxevic va decidir que s’havia de fer una insurrecció armada.
LA REVOLUCIÓ...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comparació guerra mexicana i la revolucio soviètica
  • La Revolució Soviètica i l'URSS.
  • sovietismo
  • revolucio
  • La Revolucio
  • revolucio
  • Unión soviética
  • Psicologia sovietica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS