La revolución rusa

Páginas: 8 (1792 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015
LA REVOLUCIÓ RUSSA

L’octubre de 1917 va triomfar a Rússia una revolució comunista. Per primera vegada a la història, el moviment obrer arribava al poder. Des d’aquell moment es va instal·lar una dictadura comunista, liderada per Lennin i posteriorment per Staling, els quals van acabar amb qualsevol tipus d’oposició i van impulsar més reformes amb l’objectiu de col·lectivitzar la propietat.També es va crear la URSS, que després de la 2a Guerra Mundial, es va convertir en una de les dues gras potències mundials.

1 LA RUSSIA TSARISTA
L’imperi Rus era el mes extens del mons i tenia un caràcter plurinacional.
Políticament, l’imperi tenia un govern autocràtic; es a dir, el poder estava en mans del Tsar, que rebia el suport de l’exèrcit i de la església ortodoxa. Malgrat que existienpartits polítics eren durament reprimits i no intervenien en la política de l’imperi, ja que el Tsar mai convocava el parlament (Duma)

1.1 L’ECONOMIA DE L’IMPERI RUS
L’activitat econòmica mes important de l’imperi rus era l’agricultura. Cal dir però que es tractava de una agricultura molt endarrerida. Així per exemple la servitud no es va eliminar fins l’any 1861.
A finals del segle XIX iprincipis del XX algunes zones de l’imperi es van industrialitzar ràpidament sobretot gracies a la arribada de capital francès. L’industria ferroviària va ser la mes beneficiada. Aquesta industrialització va provocar la formació d’un proletariat industrial que es concentrava sobre tot a les fabriques.

1.2 LA REVOLUCIÓ DE 1905
L’any 1905 va esclatar una revolució per dos motius basics
Eldescontentament pel la derrota de Rússia la guerra russo-japonesa.
Una greu crisi agrària que va fer que augmentes la fam entre els pagesos

Amb aquest factors es va convocar una manifestació davant del Palau d’Hivern(residencia del Tsar). Aquesta manifestació va ser reprimida a trets per la policia del Tsar, cosa que va provocar una gran quantitat del morts. Es per això que aquell dia esconeix amb el nom de “diumenge sagnant ”.
Malgrat que el Tsar va prometre fer millores econòmiques i polítiques, a la practica les coses es van mantenir gairebé iguals

1.3 L’MPACTE DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

L’ESTIU DEL 1914 va esclatar la primera guerra mundial, i ràpidament, Rússia va entrar a la guerra al costat de la triple entesa.

L’exèrcit rus era molt nombrós, però estava malequipat així, van patir derrotes importants a mans dels alemanys.

A finals del 1916 es va produir una crisi agrària greu que va fer que aparegués la fam entre els pagesos. Això, juntament amb el descontentament per la marxa de la guerra va accelerar la caiguda del tsar Nicolau II.

2. LA REVOLUCIÓ RUSSA
2.1 LA REVOLUCIÓ DE FEBRER
A finals de febrer de 1917, una sèrie de protestesmultitudinàries que van tenir el suport de bona part de l’exèrcit van obligar al tsar a abdicar. A partir d’aleshores es va formar un govern provisional de caire burgès.
El nou govern va decretar una àmplia declaració de llibertats dels ciutadans com ara la llibertat d’expressió, de reunió etc

El govern burgès es va enfrontar en tres grans problemes:

El govern va decidir que Rússia continués lluitant ala guerra. Això va fer que tota l’oposició obrer estigues encontra i demanes la sortida immediata que Rússia abandones la guerra.

L’abril del 1917, el líder dels bolxevic (Lennin) va publicar la seva obra “Les tesis d’abril”. Lennin defensava que calia fer una revolució obrera que acabes amb el govern burgés, i que instaures una societat comunista. En definitiva, Lennin volia dur a la pràcticael pensament de Marx.


L’agost de 1917 un sector de l’exèrcit partidari de la tornada al tsarisme va fer un cop d’estat. El cop va fracassar sobretot per l’actuació dels Bolxevics, que van mobilitzar ràpidament a milers de soldats.

Així dons, a Rússia hi havia un doble poder: el poder del govern, i el poder dels Bolxevics que cada vegada era més fort. Aquest poder Bolxevic estava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucion rusa
  • Revolución rusa
  • Revolucion rusa
  • Revolucion Rusa
  • Revolución Rusa
  • Revolucion rusa
  • La Revolución Rusa
  • Revolucion Rusa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS