La ruta del císter

Páginas: 16 (3789 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2011
1.- INTRODUCCIÓ

La Ruta del Cister, es va crear l’any 1989 i serveix d’enllaç dels tres monestirs cistercencs: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. (Annex 1).
L’àmbit territorial per on transcorre aquesta ruta abasta tres comarques: l’Alt Camp i la Conca de Barberà a la província de Tarragona i l’Urgell, a la província de Lleida (Annex 2). Engloba tot allòtangible i intangible que hi a les 3 comarques, els 3 monestirs i els 65 municipis que la integren.

Tot comença al segle XI amb un moviment de renovació monàstica que segueix la regla de Sant Benet: “ORA ET LABORA”, la qual es mostra en contra de la riquesa i de tot el que sigui superflu per a viure. Amb la figura de Sant Bernat de Claravall , aquesta ordre monàstica, anomenada l’Ordre delCister, es va estendre per tot Europa. A Espanya, els sobirans catalano-aragonesos van confiar a aquests monjos la fundació de grans centres que van donar prosperitat econòmica i demogràfica als nous territoris. A Catalunya es van establir en les terres conquerides als sarraïns, despoblades i ermes, situades en l’anomenada Catalunya Nova: (Annex 3)
• A l’Alt Camp (Tarragona), el monestir deSantes Creus. Establert en Santes Creus el 1160. Al 1835 es va produir l’exclaustració definitiva dels monjos. És l’únic monestir de la Ruta que no té vida monàstica.
• A la Conca de Barberà, a Poblet (Tarragona): el monestir de Poblet. Fundat al 1150. Monestir masculí, el més gran, dels tres que encara manté vida monàstica. Va ser declarat per l’Unesco Patrimoni de la Humanitat al 1991.
•A l’Úrgell, a Vallbona de les Monges (Lleida): el monestir de Vallbona de les Monges. Es va integrar a l’Ordre del Cister al 1176. L’únic monestir femení de la Ruta i l’únic que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant 800 anys. Al 1931 fou declarat Monument Històric-artístic.

2.- CONTINGUT TEMÀTIC DE LA RUTA

Aquestes 3 comarques, quan es van crear els consells comarcals, esvan adonar que amb la tradició en acollir visitants que ja tenien, el patrimoni, el paisatge, la gastronomia i la seva cultura, podien promoure una sèrie d’iniciatives conjuntes per el desenvolupament de la zona que fes possible la diversificació econòmica del territori a partir de fomentar l’activitat turística.
La idea va agafar força i va donar peu a la creació de la ruta, projectant la sevaimatge mitjançant el logo i la creació de la marca, que ha esdevingut una marca de referència en l’àmbit cultural en l’entorn rural a Catalunya.
Però, no només trobarem els tres monestirs, sinó que els bens o elements patrimonials que articulen la zona són molts i molt variats: des de paisatges inoblidables fins a tradicions, gastronomia o monuments . Farem un petit recorregut i començarem per:L’ALT CAMP.-

Comprèn 24 municipis.
- Vila-rodona, Aiguamúrcia, Santes Creus, el Pont d’Armentera, el Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp i Cabra del Camp són la porta d’entrada a la Ruta del Cister des de la comarca de l’Alt Camp.
- A Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Rodonya i Montferri, a la conca del riu Gaia trobem una ruta intercomarcal que aplega tot unseguit de castells molt significatius d’aquestes contrades.
- A Alcover, Mont-ral, la Riba i Picamoixons trobem un ampli ventall de recursos naturals de gran bellesa i culturals, amb gran interès històric . Aquesta zona és molt coneguda per escaladors i excursionistes.
- Vallmoll, el Milà, la Masó, el Rourell i els Garidells són poblacions amb gran encant, en una zona productora d’avellana,ingredient molt habitual dins la gastronomia típica de la comarca.
- Valls capital de l’Alt Camp, lloc del naixement dels “castells” i de la “calçotada”, ens ofereix monuments com l’Església arxiprestal de Sant Joan i la capella del Roser.
- A la plana central, Alió, Puigpelat, Nulles, Vilabella i Bràfim trobem cellers i cooperatives, visita obligada pels amants del bon vi.

LA CONCA DE BARBERÀ.-...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Preprojecte De Millora De La Ruta Del Cister
  • cisto
  • EL LOCO CISTER
  • RUTER
  • RUTAS
  • Rutas
  • RUTAS
  • RUTER

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS