La Segona Rep Blica

Páginas: 8 (1951 palabras) Publicado: 9 de abril de 2015
LA SEGONA REPÚBLICA
Mesos previs a la proclamació de la República (1930-1931)
Al gener de 1930 un dictador deixa el poder i marxa. El rei Alfons XIII es sent desprotegit i ha de buscar a algun substitut i fica com a nou president del govern al general Berenguer. L'objectiu d'aquest nou govern era recuperar la normalitat constitucional tornant així al bipartidisme. Però res d'això funciona jaque Berenguer no té autoritat. És impossible recuperar aquells partits. A demés ningú vol el bipartidisme. També és impossible perquè la figura del rei s'ha enfonsat amb la del dictador, la majoria no el vol. Les forces antidinàstiques ara tenen un ampli suport popular, per exemple els republicans. Les forces obreres que s'han oposat a la dictadura també estaran ben vistes. Alguns sectors burgesoses passen al projecte socialista.
A Catalunya en concret, el catalanisme d'esquerres és qui té més seguidors.
A l'agost del 1930 les forces d'oposició a la monarquia van signar el Pacte de Sant Sebastià. Es van reunir en clandestinitat líders republicans, líders socialistes, nacionalistes catalans i gallecs, hi havia també ex-monàrquics i alguns intel·lectuals. Arriben al següent acord:
1.Cal fer fora a Alfons XIII d'Espanya, per proclamar la República.
2. Entre que firmen el pacte, han de crear un govern provisional.
3. Aquest govern redactarà una nova constitució.
4. A Catalunya se li donarà l'autonomia política.
Un cop això signat s'ensenya als sindicats més importants: UGT i CNT. Tots dos hi estaran d'acord. Un cop tots dos s'han ficat d'acord, la manera de fer-ho serà fent uncop d'estat militar que serà recolzat al carrer amb una vaga general. Però tot aquest pla va quedar enrere al desembre de 1930. Es produeix la insurrecció a Jaca. Dos capitans portats per la il·lusió proclamen un cop d'estat en contra la monarquia i proclamen la República. Van enviar tropes de Lleida per detenir-los i aquest intent va fracassar.
El rei estava preocupat i decideix assegurar lacorona. Pren la decisió de fer una nova constitució. També fa dimitir a Berenguer i fica a president del govern a Almirall Aznar. El rei també vol crear un nou règim polític, vol renovar totes les institucions polítiques d'Espanya. Començarà pels ajuntaments, després les diputacions i després el parlament de Madrid. Aquestes decisions les fa per assegurar la monarquia. Convoca eleccions municipals el12 d'Abril del 1931, les celebra fent trampes i per tant guanyen les forces monàrquiques. El dia 13 se publiquen els resultats, la gent queda sorpresa i el dia 14 es precipiten els fets.
El primer lloc on és proclama la república és a Eibar. Al mateix dia és proclama també a Bcn, tota Catalunya segueix l'exemple de Bcn i també la proclama. Es va anant estenent per tota Espanya i a les 6 de latarda es va proclamar a Madrid. Quan va acabar el dia 14 d'Abril, Espanya era una república i el rei havia marxat.
Però a Bcn la situació es complica:
Allà a les 11 del matí del mateix dia, Lluís Companys va a l'Ajuntament de Bcn i proclama la república Espanyola. La notícia s'escampa i arriba a Macià (líder ERC). Macià desautoritza a Companys i proclama la República catalana dins de la Federacióde Repúbliques Ibèriques. Per tant, Catalunya serà un estat sobirà que voluntàriament es vol unir amb la resta de pobles ibèrics. Un cop proclamat això, s'ha de formar un govern provisional i el president serà Macià i els ministres la majoria d'ERC. Quan acaba el dia 14 d'Abril de 1931 a Espanya hi ha dos repúbliques.
El dia següent, la noticia surt als diaris i arriba a Madrid. El govern diu queel que ha passat a Catalunya no es pot tolerar i per solucionar-ho envien tres ministres per negociar amb Macià. La República catalana pot portar a la independència de Catalunya, i aquesta acabar amb la República Espanyola. Per tant, Macià renuncia a la Rep Cat a canvi de l'autonomia. Accepten la Generalitat i que ell sigui president.
CONCLUSIONS DEL MOMENT HISTÒRIC
La República neix en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA SEGONA REP BLICA
  • la segona rep blica
  • REP BLICA
  • Rep Blica
  • Rep Blica
  • La Rep Blica
  • La Rep Blica
  • LA SEGONA REP BLICA 1931 1936 BUENO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS