la selmorerosi

Páginas: 70 (17353 palabras) Publicado: 30 de enero de 2015
INS THOS I CODINA

La Salmonel•losis

CIÈNCIES DEL MÓN CONTEMPORANI


Souhaila El Aydouni Aboulqasim
30/01/2015





índex


























Què és la salmonel•losi?
La salmonel•losi és un conjunt de malalties produïdes pel gènere bacterià Salmonella, pertanyent a la família Enterobacteriàcia. És una de les infeccions intestinals méscomuns transmeses per aliments. És un bacteri, un microorganisme, que la podem trobar de forma natural en alguns aliments i que pot ocasionar problemes digestius molt seriosos. És una de les causes més comuns en la contaminació alimentària, i gairebé sempre no per culpa dels aliments, si no per una mala pràctica d'higiene per part del personal que el manipula.
En aquests casos, la contaminació delsaliments per microorganismes és la causa d'alteració més perillosa des del punt de vista de la salut pública, no només per les seves manifestacions patològiques, sinó a més, perquè és una alteració que, en general no és apreciable a simple vista, ja que no modifica tot just l'aspecte de l'aliment ni altres propietats del mateix.
Podem dir que el nom prové del seu descobridor, el científicAmericà Dr. Daniel Elmer Salmon (1850-1914). Encara que Theobald Smith va ser el descobridor real del tipus de bactèria.

Causes
La causa més comuna de salmonel•losi és la infecció a través del consum d'aliments o aigua contaminada. En tractar-se d'una infecció intestinal, el bacteri també es troba en la femta de persones infectades, per això la higiene personal cobra especial rellevància durant idesprés de passar la malaltia, ja que el no rentar-se les mans després d'anar al bany i manipular aliments pot ser origen d'infeccions en altres persones.
Els aliments comunament infectats són:
 Carn crua, aus i marisc. La femta poden contaminar carns i aus crues durant el procés de matança. Els mariscs poden estar contaminats si es cull a partir d'aigua contaminada.
 Ous crus. Tot i que laclosca de l'ou pot semblar una barrera perfecta a la contaminació, algunes gallines infectades produeixen ous que contenen salmonel•la abans que es formi la closca. Els ous crus s'usen en la maionesa i la salsa holandesa. Qualsevol aliment que conté ou presenta un risc d'infecció per salmonel•la. Això és particularment cert si els ous no estan ben cuinats o si el rovell quedi líquida.
 Fruites iverdures. Alguns productes frescos, particularment les varietats importades, pot ser hidratada en el camp o rentat durant el processament amb aigua contaminada amb salmonel•la. La contaminació també pot ocórrer en la cuina, quan els sucs de carns i aus crues entrin en contacte amb aliments crus, com amanides.
Molts aliments es contaminen quan són preparats per gent que no s'ha rentat bé les mansdesprés d'anar al bany o canviar un bolquer. La infecció també pot ocórrer si una persona toca alguna cosa que està contaminat, incloent els animals domèstics, especialment les aus i els rèptils, a continuació, posen els dits a la boca.

Símptomes
els símptomes de la salmonel•losi generalment comencen al cap dels 8 a 72 hores. La majoria de les infeccions per salmonel•la poden ser classificatscom gastroenteritis. Els possibles signes i símptomes inclouen:
 Nàusees i vòmits
 dolor abdominal
 diarrea
 Febre i calfreds
 Mal de cap
 Dolors musculars (miàlgia)
 Sang a la femta
La recuperació pot trigar entre tres i set, dies i és habitual que es produeixi sense intervenció mèdica, sempre que aquest faci una rehidratació correcta, a causa de la gran quantitat de líquids que esperden a causa de la diarrea.
Les persones que han patit salmonel•losi poden ser portadores del bacteri durant mesos, tot i que hagi finalitzat els símptomes i la recuperació sigui evident. Per això, no s'ha de descuidar els hàbits higiènics en manipular aliments encara que hagi passat un temps després de la infecció.

Tractaments

Consisteix a reposar els líquids i electròlits perduts...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS