La simbologia oculta de la “Chanson de Roland”.

Páginas: 6 (1455 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2013


















Nom: José Manuel.
Cognoms: Molina Monclova.
Títol: La simbologia oculta de la “Chanson de Roland”.











INTRODUCCIÓN.

En les antigues i místiques societats europees de discurs místic, la simbologia tènia un paper predominant per instruir e informar a uns pobles, amb uns nivells d’alfabetització molt baix, aquestssímbols, es transmetien de forma oral o artística, mitjançant escultures, dibuixos, tapissos... i eren repetits pertot arreu, per aconseguir la transmissió del missatge. Durant els llargs segles de l'Edat Mitjana, mitjançant la simbologia es transmetíem els valors i coneixements que la societat necessitava per comprendre els fenòmens que pertorbaven el seu quefer diari, mitjançant la utilitzaciódels símbols fèiem aquesta transmissió. El símbols són unes representacions sensorialment perceptible d'una realitat, en virtut de trets que s'associen amb aquesta per una convenció socialment acceptada. Amb aquest símbols es transmetien els valors i coneixements necessari a un poble poc instruït i que el que necessitava era la repetició del que ja coneixia.
Per demostrar la utilització d'aquestssímbols els buscaré en la "Chanson de Roland" per descobrir com la utilització de determinats elements simbolitzats es transmetia la sensació de poder que ostentaven els personatges o situacions que allí eren narrades i mes tard descrites.
Per a l'ésser humà lògic-racional de l'occident actual és molt difícil aconseguir identificar i desxifrar els significats ocults que hi ha darrere d'uns símbolsque ja no ens diuen gens, durant el procés d'alfabetització dels pobles es va anar perdent la força d'aquests símbols i van ser suplantats pel força de les paraules escrites i el pensament lògic-racional.
Aquests símbols conviuen actualment amb nosaltres en obres d'arquitectura (esglésies, catedrals...), llenços (pintures on gens apareix perquè si), estàtues, escrits. Però actualment no sonreconeguts com unes representacions sensorialment perceptible d'una realitat.
Buscaré aquests símbols en l'obra "Chanson de Roland" poema èpic francès i com s'utilitzaven per demostrar l’ostentació de poder dels personatges.



SIMBOLOGIA OCULTA DELS ARBRES I ELS NOMBRES.
Un dels símbols naturals, utilitzats per transmetre les propietats, reconegudes des d'antic al personatge amb el qual esrelacionen són els arbres.
La saviesa dels arbres és manifesta en l'obra on apareixen els pins, les oliveres, les alzines, el teix, el freixe...
“L'espectre sencer de l'existència humana es troba reflectit al món dels arbres al llarg dels temps: des del naixement, la mort i el renaixement a la lluita eterna entre el ben i el mal, així com a la cerca de la bellesa, la veritat i la saviesa.
Els nostresavantpassats van ser conscients que la vida consisteix en un equilibri vital: prenem i donem, per aquest motiu honressin a les forces de la naturalesa obsequiant-la amb ofrenes, cantes, oracions i eixarm per revitalitzar el món natural, del que se sentien parteixi indissoluble. Nombroses cultures van veure l'acte de la creació com un fet espiritual, la qual cosa significa que tots els éssers viuses troben revestits d'un halo sagrat.”1
El pi.
“En les antigues civilitzacions de la conca mediterrània, el pi també es va associar amb la força, la vitalitat, la mort i la resurrecció, i molt especialment amb el vigor dels esperits de la naturalesa: Pa, en l'antic Egipte, i Attis, en Frigia.”2 Simbolisme: Vitalitat i continuïtat.
L’olivera.
“En la tradició islàmica, l'olivera simbolitza elmateix Arbre del Món, el centre i el pilar de l'univers, el símbol de la humanitat i del profeta. De fet, es diu que en les seves fulles estan escrits els múltiples nom de Déu.”3
“En les hores més ombrívoles de Jesús, dominades pels dubtes, la vespra de la seva tortura i crucifixió, es va dirigir a un camp d'oliveres a la recerca de consol. Després de l'últim sopar, "va ser, tal com era el seu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les sarrasins dans la chanson de roland
  • Chanson De Roland
  • La chanson de roland
  • La Chanson De roLand
  • La Chanson de Roland
  • La chanson de roland
  • La Chanson De Roland
  • Lobo Y Simbologia Oculta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS