La tecnoaddició

Páginas: 15 (3615 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2011
Introducció
En la sociedad actual, nuestra forma de vida ha cambiado, en gran medida, debido la influencia de las nuevas tecnologías.
A nivel general, y especialmente en la adolescencia, los medios de comunicación han adoptado un papel determinante en su formación y educación.
En los países desarrollados la televisión ha sido, en los últimos años, el medio más influyente. Sin embargo,actualmente se han ido introduciendo a gran velocidad en nuestras vidas otras tecnologías.
De este modo, hoy por hoy convivimos con grandes dosis no solo de televisión sino también de Internet, telefonía móvil y videojuegos, principalmente. 
Existen múltiples otros aparatos, y día a día surgen nuevas aplicaciones que, aunque hoy en día no son ampliamente utilizadas, es importante tenerlas en cuenta paraun futuro posiblemente cercano: PDA, Blackberry…
Las nuevas tecnologías que, inicialmente, surgen con el objetivo de mejorar y hacer nuestra vida más fácil y cómoda, pueden llegar a generarnos problemas. El uso que hagamos de ellas va a determinar sus consecuencias en nuestra vida.

La tecnoaddició
Que és?
Es coneix com tecnoadicció aquella patologia motivada per la dependència d'undeterminat dispositiu o servei tecnològic i especialment es parla d'addicció a Internet, a la telefonia mòbil o als videojocs.

S'han donat múltiples possibilitats: tecnoaddicció, addicció a les noves tecnologies, desordre d'Addicció a Internet, síndrome de addicció a Internet, (en el cas d'aquesta tecnologia) ... 
No obstant això, amb independència del terme emprat, aquest tipus de conductes desadaptatives, es caracteritza com qualsevol altra addicció per tres símptomes:
* Tolerància: necessitat de la persona d'augmentar el temps que passa utilitzant l'aparell (ordinador, videoconsola, telèfon mòbil, televisió ...) per obtenir el mateix efecte. 

* El benestar que genera el seu ús va disminuint progressivament, i per això l'usuari tendeix a utilitzar durant cada vegada més temps,per poder obtenir un nivell adequat de satisfacció.

* Abstinència: sensació desagradable que experimenta la persona quan no pot utilitzar la tecnologia. 
Per aquest motiu, tendeix a usar-la cada vegada més i de forma més compulsiva, per alleujar el malestar que li genera no poder fer-ho. 

* Dependència: quan la persona necessita augmenta progressivament el temps d'ús de la tecnologia(tolerància) hi ha més a més, es sent malament si no pot fer-ho (abstinència). 
A més, l'usuari dependent comença a tenir una sèrie de pensaments i conductes relacionades amb el seu problema, que repercuteixen en les seves relacions socials i familiars, en el seu rendiment escolar i / o laboral.

Com identificar el problema?
L'addicció suposa una pèrdua de control, per part de l'addicte, sobrela seva conducta. A més, genera una pèrdua d'interès per a altres activitats gratificants i una interferència notable en la seva vida.
L'ús abusiu de les noves tecnologies suposa:

1. Desig intens de repetir la conducta.

2. Estat emocional desagradable quan l'activitat és interrompuda(ansietat, canvis d'humor, impaciència, irritabilitat ...).

3. Plaure o alleujament i eufòria mentre esduu a terme la conducta.

4. Necessitat d'incrementar progressivament el temps que empraen el seu ús.

5. Pèrdua de control sobre la conducta.

6. Deterioració de les relacions socials i familiars. Aïllament.

7. Deterioració en el rendiment escolar o familiar.

8. Problemes físics derivats de la manca de somni (fatiga,debilitament del sistema immunitari ...) i d'exercici físic.

9.Negació, minimització i / o ocultació de la conducta.

10. Manteniment de la conducta, tot i les conseqüències negatives derivades d'ella.

L’addició en els adolescents 

L´addicció a internet encara no esta plenament reconeguda en psicologia, malgrat que algunes clíniques ja en presenten tractaments.

Griffits va ser el primer en parlar d’addicció al 1995 i en va distingir 2 tipus:
*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS