La Teoria Sistema-Món I La Seua Relació Amb La Desindustrialització

Páginas: 11 (2568 palabras) Publicado: 18 de enero de 2013
1.Models de democràcia.

Per poder parlar de democràcia participativa s'han d'analitzar les distintes visions normatives tradicionals del concepte “democràcia”. Aquest tres conceptes determinaran en major o menor mesura els models de democràcia que s'analitzaran en apartats posteriors. Les tres visions anomenades son la visió liberal, republicana i autònoma, a continuació és realitzarà unaxicoteta descripció de les tres i on es tractaran també els tipus de relacions que tenen entre individus i institucions en cadascuna de elles.

1.1 Visió liberal.

Aquesta visió es la més utilitzada en règims democràtics actuals així doncs és la variant més practicada en els nostres temps.
El liberalisme com a ideologia es basa en la no intervenció de l'estat en la societat, aquest intervendràsolament per garantir un ordre polític que permeta funcionar al mercat que es qui regularà la societat. Podríem resumir-ho en un exemple1 A es lliure perquè B no disposa dels mitjans necessaris per impedir-li a A que realitze la activitat X açò es defineix com a llibertat negativa.

Relacions entre individuus i institucions.

Per al liberalisme els conflictes socials han de ser intervingutsper l'estat sense intervindre més enllà de les llibertats i drets dels ciutadans i aquests poden organitzar-se com creguen oportú però tenint-les. El mateix podem observar en relació entre les institucions el liberalisme, ja que destaca que qualsevol individuu pot organitzar-se políticament encara que en aquesta organització es tinguen idees no democràtiques i la il•legalització de partits noméshauria de produir-se quan hi haja violació dels drets i llibertats comentats

1.2 Visió republicana.

Les primeres democràcies republicanes les trobem a l'antiga Roma i en l'actualitat ha patit canvis
per adaptar-los al marc normatiu liberal. Peró aquesta visió es critica amb la visió liberal, si en
aquesta ultima s'aplicava el concepte de llibertat negativa, en el republicanisme te unconcepte més
radical de llibertat ja que considera que si existeix algun tipus de dominació entre els individus no
serveix de res que l'estat no intervinga. Aquest concepte també podem explicar-lo mitjançant un
altre exemple2:
A es lliure perquè B no pot obligar-lo a realitzar alguna cosa sense que A vulga. L'estat es dedica a regular y intenvindre sempre que faça falta per assegurar la llibertatrepublicana.

Relacions entre individuus i institucions.

Per al republicanisme les relacions entre individus s'han de realitzar sense que cap individuu domine a l'altre, i com s'ha comentat l'estat deuria exercir de mediador si existeix un cas de dominació. Pel que fa a la relació entre individu i institucions es permet la desobediència civil si aquestes no compleixen amb el seu deurerepublicà que no es altre que garantir la no dominació. I per ultim en la relació entre individu i institució el republicanisme no reconeix una institució si aquesta no acata les lleis existents.

1.3 La visió autònoma
Aquesta visió la podem trobar en bona part dels moviments socials i es basa en la combinació de les dues visions explicades anteriorment i aspectes marxistes i anarquistes. Tot i queamb aquestos dos primers en fa una critica dels elements distinta a les existents. Amb el liberalisme comparteix la idea de separació entre estat i societat però als primers els acusa de ser un espai on no hi ha llibertats i de la societat diu que s'ha de regular segons la idea de llibertat compartida amb el republicanisme que s'explicarà a continuació:
per a l'autonomia la llibertat no solamentconsisteix en que no existisca dominació a més l'individuu ha de lluitar per que aquesta existisca i contra la dominació. Tornem a utilitzar un exemple3: A es lliure per fer una activitat X tot i la voluntat de dominació de B.


Relacions entre individus i institucions.
Per a l'autonomia les relacions entre individus i entre institucions es basen en la negociació prèvia entre ells per arribar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • . Inventa una activitat on tu li ensenyis un signe i la relació amb el seu significat
  • Relaciona El Modernisme Amb Prudenci Bertrana i La Seua Obra Josafat
  • La teoria de sistemas y “i love huckabees”
  • Enfoque de sistemas-capitulo i, teoria general de sistemas
  • idiomes i la seua genetica
  • l'empresa i el seu entorn
  • La Terra I La Seua Dinàmica
  • Energía i la seua transformació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS