La Terra I La Seua Dinàmica

Páginas: 7 (1668 palabras) Publicado: 10 de enero de 2013
L’interior de la terra
L'interior de la Terra, amb un radi mitjà de 6.370 quilòmetres, no es pot estudiar d'una forma directa. Els pous i sondejos que s'han fet fins ara, no han assolit més que una dotzena de quilòmetres, cosa que ens demostra l'escàs coneixement directe que tenim de l'interior del nostre planeta. Una altra font de coneixements geològics directes són els materials volcànicsque provenen, com a molt, d'unes desenes de quilòmetres de profunditat. Els grans progressos que han tingut lloc els darrers anys en el coneixement de l'interior del planeta han estat possibles gràcies als mètodes d'estudi indirecte basats en l'observació i la mesura, des de la superfície, dels fenòmens físics que ocorren a l'interior de la Terra. El més important d'aquests mètodes és el mètodesísmic que consisteix en estudiar el comportament de les ones sísmiques originades al terratrèmols i que viatgen per l'interior del planeta. Posteriorment aquestes ones poden ser detectades i registrades per uns aparells anomenats sismògrafs .El comportament de les ones sísmiques varia segons la natura dels materials que travessen, la qual cosa possibilita saber coses sobre aquests materials.Dinàmica de les plaques tectòniques.
Una placa tectònica és un fragment de litosfera que es mou com un bloc rígid sense presentar deformació interna sobre la astenosfera de la Terra.

La tectònica de plaques és la teoria que explica l'estructura i dinàmica de la superfície de la Terra. Estableix que la litosfera (la porció superior més freda i rígida de la Terra) està fragmentada en una sèrie deplaques que es desplacen sobre el mantell terrestre. Aquesta teoria també descriu el moviment de les plaques, les seues adreces i interaccions. La litosfera terrestre està dividida en plaques grans i en plaques menors o microplaques. En les vores de les plaques es concentra activitat sísmica, volcànica i tectònica. Açò dóna lloc a la formació de grans cadenes i conques.

La Terra és l'únicplaneta del Sistema Solar amb plaques tectòniques actives, encara que hi ha evidències que Mart, Venus i algun dels satèl·lits galileians, com Europa, van anar tectònicament actius en temps remots.

Volcans
Un volcà (del déu mitològic Vulcà) és un conducte que posa en comunicació directa la part superior de l'escorça sòlida amb els nivells inferiors de la mateixa. És també una estructura geològicaper la qual emergeixen el magma (roca fosa) en forma de renta i gasos de l'interior del planeta. L'ascens ocorre generalment en episodis d'activitat violenta denominats «erupcions», les quals poden variar en la intensitat durada i freqüència; sent des de conductes de corrents de renta fins a explosions extremadament destructives.
Generalment adquireixen una característica forma cònica que ésformada per la pressió del magma subterrani així com de l'acumulació de material d'erupcions anteriors. Damunt del volcà podem trobar el seu cràter o caldera.
Els volcans es poden trobar en la terra així com en altres planetes i satèl·lits, alguns dels quals estan formats de materials que considerem "freds"; aquests són els crio volcans. És a dir, en ells el gel actua com roca mentre la freda aigualíquida interna actua com el magma; açò ocorre -per exemple- en la freda lluna de Júpiter cridada Europa.
En general, els volcans es formen en els límits de plaques tectòniques, encara que hi ha excepcions cridades punts calents o hot spots situats en l'interior de plaques tectòniques, com és el cas de les illes Hawaii. També existeixen volcans submarins que poden expulsar el material suficientper a formar illes volcàniques.
Els geòlegs han classificat els volcans en tres categories: volcans en escut, cons de cendres i cons composts.

Terratrèmols
Que es un terratremol?
Un Terratrèmol és un fenomen natural que es produeix a l'interior de la terra i que pot ocasionar danys considerables. Es defineix com una alliberació sobtada d'energia acumulada que es propaga en forma d'ones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estructura i dinamica de la terra
  • idiomes i la seua genetica
  • l'empresa i el seu entorn
  • Energía i la seua transformació
  • Dinamica I
  • Dinámica I
  • Creació I Estructura De La Terra
  • el cor i les seues cavitats 3

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS