La Vella

Páginas: 2 (425 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
Drames Rurals; Victor Català “La Vella”

Aquest conte ens narra la història de la vella de Can Manyo. Aquesta dona anava cada dia a veure al capellà del poble del costat, un dia anant cap al’església va patir una embòlia al mig del carrer, al caure a terra es va quedar hemiplègica. Un mercader, anomenat Balidri, la va trobar tombada en mig del camí. Quan la reconeix, se l’emporta a casa de laseva família. Quan van arribar a casa, l’hereu i la jove es van quedar bocabadats, conscients de l’estat de la vella, van cridar al capellà i van decidir de no portar-la al metge.

A l’ inici lajove es feia càrrec de la vella, però després es va cansar ja que també havia de fer altres coses y la deixa a carrac de la nena que es cansa ràpidament i la jove es torna e fer càrrec com ja estavacansada la deixen sola, només es preocupava per donar-li menjar, portar-la al lavabo i per posar-la i treure-la del llit i sovint la portaven a la cadira del porxo o prop de llar de foc. La vella eraconscient que la seva família no la tractava bé i ella no es sentia feliç.

Finalment un dia, la vella comença a sentir el mugit de la vaca i a la vegada ensuma un flaire que li fa entendre que hi hafoc. Intenta aixecar-se, però les seves condicions físiques no li permeten moure’s, tot i així amb grans esforços va aconseguir aixecar-se. Però tot i això va caure’s al terra i mor cremada per lesflames que hi han a casa.

Personatges Principals:

* La vella de Can Manyo és la protagonista d’aquest drama, és qui va tenir l’accident i queda hemiplègica. La seva vida canvia radicalment perquèningú te cura d’ella i no es pot valer per si mateixa, acaba murint.

Personatges secundàris:

* L’hereu: qui posseeix les finques i la casa.
* La jove: qui es fa cura de la vella i portala organització de la casa.
* La nena i el bordegassot: jugava i cuidava els ànecs i les oques vora el riu, juntament amb el bordegassot.
* Baldiri: mercader que troba la vella a terra i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la vida es vella
  • La vida vella
  • Velle Del Indo
  • Ciutat vella
  • Seu vella
  • La Vida Es Vella
  • El ano con vellos
  • la vida es vella

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS