La Verge de les roques

Páginas: 19 (4690 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2013
PAC 1
HISTÒRIA DE L’ART II
Rafael Tomàs Pasano Torrens

Fitxa técnica
Anàlisi formal
Descripció
Iconografia
Biografia i trajectòria artística
Trets més destacats de l’obra de Leonardo
Significat i simbolismes de La Verge de les roques
Context históric i cultural
Aspectes patrimonials
Fonts literàries
Bibliografia


FITXA TÉCNICA
Leonardo da Vinci
Verge de les roques1483-1486 (1- p.266)
Oli sobre tabla transferit a tela
199x122 cm (1 - p.266)
Colecció de Lluis XII INV. 777. (1 - p.266)
Museu del Louvre, Ala Denon primer pis. Sala 5. París. (2 – p.114)

Verge de les roques
Nota: L'obra d'art mostrada en aquesta imatge i la seva reproducció són en el domini públic a escala mundial. La reproducció és part de la col·lecció compilada per The Yorck Project. Elsdrets de la compilació són de Zenodot Verlagsgesellschaft mbH que els cedeix sota la Llicència de documentació lliure de GNU.
ANÀLISI FORMAL
L’obra originalment anava destinada a formar part d’un retaule, del que no va formar mai part, degut a desevinences amb la Cofradia de La Concepció de la Verge de l’església de San Francesc de Milà (veure més endevat).
La situació dels personatges segueixuna distribució piramidal, els vèrtex de la base la formen els caps de Jesús, Joan i l’àngel Uriel i el vertex superior el de la Mare de Déu. Les mirades i els gestos dels personatges representats construeixen un teixit, que apunta, al personatge principal de la pintura: Joan.el Baptista nen.
Tenint el retaule com centre geométric el fermall de la Verge.
Podem diferenciar tres plans: El primerestà constituit pels personatges, el segon per les roques que formen dos arcades i el tercer per un riu o llac i roques llunyanes, en aquestes roques aplica l’sfumato, difuminan els colors donant sensació de llunyania.
La paleta de colors és freda i de tons foscos contrastats per la capa de l’àngel i per el revés de la capa de la Verge.
Podem observar dos tipus de llum, una de natural ques’escola entre les dues boques formades per les roques i la part superior, molt ténue, pobre, que quasi deix entre tenebres l’escena. “Des del fons rocós es filtre la llum que, alternan continuament amb la sombra, dona vida en tons altament poétics a una atmósfera humida i crepuscular (11 – Leonardo I-10), i una altre de miraculosa o que penetra dins el quadre desde el punt de vista de l’observador.Il·luminan les cares i cosos dels personatges. El joc de llums dona una sensació de profunditat i de relleu a tota l’escena. El tractament de la llum i el color és una mostra de la perspectiva aerea de Leonardo.


DESCRIPCIÓ
De quadres anomenats “Verge de les roques” en hi han dos, un al Louvre, que és el que descriuré, i una versió posterior, molt semblant, a la National Gallery de Londres,que em servirà per descriure alguns aspectes del primer.
El tema de la pintura narra un passatge apòcrif ocorregut durant la fugida a Egipte de la Sagrada Família, ocasionada pel degollament d’infants ordenada pel rei Herodes. Zacaries és assesinat per ocultar el seu fill Joan (el Baptiste) de les hosts d’Herodes; Isabel, la seva muller i cosina de Maria, Mare de Déu, ajudada per l’àngel Urielsalva a Joan. En la seva fugida es trobarà amb la Sagrada Familia, (Evangeli apócrif de Sant Jaume 17-22), En el quadre estan representats: Joan, Maria, Uriel i Jesús; faltant els altres dos personatges de la história, com és usual en les obres de Leonardo: Josep i en aquest cas també Isabel. A Florència es contava la llegenda de que en la trobada, que representa el quadre que ens ocupa, Jesús donapermís a Joan per què de grans el bateigi. Ja que Jesús no tenia cap pecat i no tenia per què batejar-lo.
Les quatre figures estan entre una formació rocosa semblant una cova amb dos arcades i a la vora del que sembla l’inici d’un precipici. L’ambient sembla molt humit com si en el l’aire haguessin gotetes d’aigua. No hi ha cap construcció ni moble, sent tots el elements representats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dànae, la verge de les roques i l'enterrament del señor d'orgaz
  • les roques
  • ROQUE
  • Los roques
  • Roque
  • Los Roques
  • Verga
  • los roques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS