La Veritat

Páginas: 5 (1021 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
LA VERITAT.
El problema de la verita tés una dificultat filosófica important. Es poden donar tres actitus devant de la possibilitat d’assolir la veritat.
El dogmatisme: podem arribar a la veritat amb absoluta certesa. ( Està relacionat amb la intolerancia i el fanatsime).
L’esceptisme: en el vesant més radical afirma que és imposible arribar a ala veritat i que pràcticament tots elsnostres coneixements i creences es poden posar en dubtes. ( Està relacionat amb la parálisis i el procés del coneixement).
L’actitud crítica i racional: defensa l’aspiració a saber i a la possibilitat de fer camí al saber, i a l’hora ser cautelosos i crítics per poder eliminar l’error de tot el que anem trobant en aquest procés cap al saber; Investigar els límits i les possibilitats delconeixement i també l’anàlisi i la justificació de les nostres creences.
Procés de publucació d’un treball científic:
Hem arribat a unes conlusions noves al nostre laboratori o observant la natura.
Escrivim l’article per explicar el que hem aconseguit, i indiquem com ho hem fet: els passos seguits i l’experimemt dut a terme.
Ennviem l’article a la publicació especialitzada.
La publicacióreenvia el nostre article a experts, la identitat dels quals serà anònimaa, i així valorin si el contingut compleix les exigències de qualitat determinada per la comunitat científica corresponents.
So els experts l’eccepten l’aricle es pública i es converteix en discurs públic, si ningú diu el contrari, esdevé com a coneixement científic acceptat.
Mètode deductiu i mètode inductiu
Deducció.Mètode que consisteix a obtenir a partir de principis generals, conclusions particulars.
Inducció. Mètode que consisteix en obtenir una conclusió general a partir de dades particulars o concretes.- Procediment de la inducció.
Nombre d’observavions sobre un tipus de fenòmen concret.
Comprovem que en aquestes observacions sempre passa el mateix.
Considerem que en aquest tipus de fenòmenconcret sempre passarà el mateix.
Finalment formulem un enunciat universal, obtingut a partir dels enunciats concrets de les observacions.
La inducció no assegura la validesa permanent de la conclusió general obtinguda.

El mètode hipoteticdedoctiu pas a pas.
1. Observació de la realitat que volem estudiar i el plantajament del problema que pretenem investigar de la forma més acuradapossible.
2. Formulació d’una hipotesi, que no és res més que una explicació o solució possible al problema plantejat.
3. Tot seguit la deducció de les conseqüències que es deriven de la hipòtesis formulada.
4.Tot seguit dels protocols que exigeix la ciència en la qual s’emmarcaa el nostre treball, compromem si les conseqüències deduïdes de la hipòtesis es compleixen o no. D’aquesta manera elscientífics que fan la investigació rebubtgen la hipòtesis o bé l’accepten. La capacitat de predicció és una característica molt valorada a l’hora d’acdeptar o rebutjar una hipòtesi.
5. Finalment la presentació dels resultats a la comunitat científica perquè l’aprovi mitjançant el sistema de publicacions que hem escrit anteriorment. Així es van creant noves lleis i teoies, o es confirmen i critiquenles lleis i teories existents.
APROXIMACIÓ A LA CIÈNCIA.
Un àmbit d’investigació és científic quan disposa d’un mètode caracteritzat per dos trets fonamentas: El rigor i l’objectivitat.
El rigor científic: és el requisit segons el qual totes les afirmacions que es formulen en una ciencia determinada han d’estar justificades i corregides lògicament.
EL RIGOR CIENTÍFIC.
Justificació: Un anunciatcientífic queda justificat quan compleix criteris de comprovació i validació de dades acceptats per la comunitat científica d’aquella disciplina. Cada ciencia disposa d’eines i criteris particulars per fer la comprovacions i validacions que calguin.
Correlacio: Una altra forma de justificació és l’acceptació per part de científics de certs anunciats sense que calgui probar-los ho demostrar-los...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • De la veritat revelada a la veritat científico-matemàtica
  • Les Llagrimes De La Veritat
  • Doctrinas veritate
  • El problema de la veritat
  • Criteris De La Veritat
  • UNA VERITAT INCÒMODA
  • la veritat
  • Veritat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS