La Vida De Narcís Oller

Páginas: 2 (290 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
Narcís oller: realisme i naturalisme
La vida:

Narcís Oller i Moragas va néixer el 1846 a Valls. No tenia pare i de petit el va cuidar el seu oncle, que eraadvocat i s’anomenava Josep de Moragas i per tant va viure en un ambient de benestar i culte.
El 1863 es va traslladar a Barcelona i va estudiar la carrera deDret i va compartir habitació amb el seu cosó Josep Yxart amb qui comentava lectures i intercanviava opinions sobre el que escrivia.
Quan va acabar lacarrera, primer va treballar com a funcionari de la Diputació i després fins que va morir va treballar com a procurador dels tribunals.
El 1875, va entrar en contacteamb el nucli literari catalanista format a l’entorn de la revista La Renaixensa i al maig de 1877 va anar als Jocs Florals. Al veure el text en català deJacint Verdaguer anomenat L’Atlàntida, va decidir deixar d’escriure en castellà i passar-se a fer-ho en català. I això ho podem veure a les seves Memòriesliteràries quan diu: “Vaig veure finalment clar que entre l’escriptor i la seva llengua nadiua hi ha un nexe tan estret que no té substitució possible”. (he buscat laparaula nadiua pels que no havíem entès el que vol dir i és nativa)
També va decidir escriure en català per raons literàries, pel fet d’haver llegit a Émile Zolai pels seus dos amics crítics Josep Yxart i Joan Sardà. Això li va impulsar a seguir el model de la narrativa realista i naturalista que en aquell momentpredominava a Europa.
Podem dir que Oller no veia una altre manera de reflectir fidelment el seu entorn, que mitjançant la llengua pròpia del món que descrivia.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narcis oller
  • Narcis Oller
  • Narcis Oller
  • Narcis Oller
  • La bogeria. narcis oller
  • Obres de Narcís Oller, resum breu
  • Narcís Oller i Joan Maragall
  • Narrativa del xix i narcis oller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS