La Vida I La Mort De Jordi Fraginals. Josep Pous I Pagès

Páginas: 13 (3168 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
POUS I PAGÈS, JOSEP. LA VIDA I LA MORT D’EN JORDI FRAGINALS. EDICIONS 62, BARCELONA 2009


Primer part:
D’entrada es presenta l’espai on està situat el mas Fraginals d’una forma típica de la novel·la realista naturalista, un mas majestuós en l’ambient primaveral que desprèn aire feudal en un entorn rural i de muntanya —«De lluny semblava un veïnat i no una masia sola». (pàg.45)— que té als seus peus el poble de Sant Esteve de la Vall.
Jordi Fraginals —personatge principal— viu una infantesa connectada amb la natura que li dóna prou forces per afrontar qualsevol situació, excepte una, el seu pare. Mateu Fraginals —pare de Jordi— és un home rígid i tradicional que predestina Jordi a la carrera eclesiàstica i a l’hereu a conservar i augmentar la hisendapatrimonial.
Li procuren una formació inicial amb el mossèn del poble que l’instruirà en la llengua llatina, però Jordi està més interessat en «la febre de la vida, que [...] les àrides regles d’una llengua que no entenia [...]» (pàg. 53). Ben aviat el mossèn se n’adona que el noi no serà feliç i planteja la qüestió a Mateu Fraginals que la rep amb escepticisme.
A l’hivern, Jordi ingressaen el seminari i es transforma en un adolescent poc alegre i antisocial. Suporta les burles dels seus companys per no mostrar-se tal com és en realitat i ni el retorn a casa seva quan venen les vacances d’estiu li fan prendre el gust a la vida. La seva mare —Marianna— oprimida pel despotisme del seu marit no pot donar consol al fill que també s’allunya pel mateix motiu. Només el pastor —Cosme—comparteix amb Marianna el canvi d’actitud de Jordi i li confessa que el noi hauria de deixar el seminari per tal de ser feliç.
Passen quatre anys i Jordi no és capaç de rompre la cadena que el té fermat a la dura imposició paternal.
Els personatges que intervenen a la primera part són Jordi Fraginals, Marianna, Mateu Fraginals, mossèn Llorenç i Cosme. Mateu Fraginals és un home decaràcter dominador que anul·la la seva dona i els seus fills per tal de dur a terme la tradició familiar. Cosme, il·lustrat de la vida sense estudis, és una mena de coixí per a Marianna. Mossèn Llorenç és el mestre de Jordi, intel·lectual i realista que comprèn les mires individualistes del seu alumne.

Segona part:
Jordi té prop de vint anys i torna del seminari a casa seva, just quancomença la festa major per Sant Esteve —a l’estiu. A ca seva compareix per uns quants dies tota la parentela dels Fraginals i una inacabable llista de convidats que atabalen el pobre Jordi fins el punt de sentir-se torturat per tant d’enrenou. Amb això arriba un cosí llunyà amb la seva filla —Pau Selva i l’Alberta— i Jordi s’enamora de l’Alberta recobrant l’alegria i el coratge que elcaracteritzaven. Nomes Cosme ho percep.
Quan l’Alberta se’n va Jordi torna a la malenconia amb l’afegit del buit de la seva estimada que no aconsegueix oblidar. Jordi comença a adquirir consciència de si ha de seguir amb la tradició familiar o caure en l’oblit on fineixen totes les penes. Marianna, preocupada pel canvi brusc de Jordi parla amb el pastor —com demanant-li consell sense fer-ho directament— queli contesta amb una metàfora reveladora que Marianna no acaba d’entendre —«[...] el camp és sembrat. I també que la collita serà abundosa, perquè la terra és de primera i té bona saó de joventut. (pàg. 140)».
Quan acaba l’estiu arriba l’hora de tornar al seminari i Jordi persisteix en la idea de trencar el seu destí i fer front a son pare, però no té coratge, així que quan hi arriba decideixescapar-se i anar a casa de mossèn Llorenç. La ira de Mateu Fraginals no es fa esperar i declara un any de dol talment com si hagués mort el seu fill. Marianna, assabentada de l’amor que sent Jordi per l’Alberta, és consolada novament per Cosme i ja entén què volien dir aquelles sàvies paraules del pastor; ajudada pel mossèn decideix que Jordi vagi a viure amb el seu germà gran —Martí Pujades— a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La vida i la mort de jordi fraginals
  • Vida i mort de les estrelles
  • Hamlet I La Concepció Platònica De La Vida I La Mort
  • La vida i la mort dels estels
  • Naixement, vida i mort de les estrelles
  • VIDA I OBRA Josep M
  • jordi sierra i fabra
  • Jordi Sierra I Fabra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS