La Vieja

Páginas: 14 (3329 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2013
Pautes específiques per a l’anàlisi teòric de l’experiment
1)Analitzar semblances i diferències entre experiment original i la pel·lícula.
En primer terme l’experiment es un conegut estudi psicològic sobre la influencia de un ambient extrem, la vida en presó en les conductes desenvolupades per l’home, dependent dels rols socials que es desenvolupaven (presoner, guardia) .
A continuacióanalitzem les semblances i diferències entre l’experiment original i la pel·lícula.
Com a semblances trobem: la durada de l’experiment que es de 5 dies tan a la pel·lícula com a l’experiment real, encara que la durada estimada era de 14; la presencia de les barricades dutes a terme per els presoners; el mètode de redimir-los amb diòxid de carboni, despullar-los i treure’ls hi el llit, i la existènciad’un guàrdia molt violent i de un presoner revolucionari i rebel.
Com a mètodes de càstig similars emprats per part dels guàrdies trobem les flexions que els presoners havien de fer i el fet de netejar els lavabos amb les pròpies mans; també el fet de obligar-los a portar una bata sense roba interior i anomenar-los únicament amb un número per minimitzar la seva personalitat i identitat.
Tant ala pel·lícula com a l’experiment real trobem una selecció dels participants mitjançant un anunci i en els dos casos se’ls hi administren proves de personalitat per verificar que puguin participar a l’experiment.
En el cas de l’experiment real l’experimentador es Zimbardo i la pel·lícula consta de 3 experimentadors; el paper que porta a terme el doctor en la pel·lícula seria similar al de Zimbardoja que tots dos es deixen emportar per l’experiment de tal manera que el volen acabar sense que tinguin pes les conseqüències que se’n derivin. Per una altra banda tenim el personatge de Jutta, una de les experimentadores que no vol continuar amb l’experiment.

Referent a la obediència a l’autoritat, tant a la pel·lícula com a l’experiment real es veu reflectit una falta de obediència al’autoritat per part dels presoners als guàrdies, cosa que a mesura que es desenvolupa l’experiment variarà fins a ser una actitud molt més sotmesa al criteri dels guàrdies.
Un altre factor similar es l’actitud dels guàrdies ja que al començament no tenen el control total de la situació i dubten de com han de interpretar el seu paper, poc a poc interioritzen el seu rol de tal manera que arriben a serguàrdies que imposen el seu poder i utilitzen la violència com a mètode de control, humiliació i repressió.
El primer aspecte en el que difereix la pel·lícula amb l’experiment original es la metodologia de empresonament dels participants, ja que en l’experiment real trobem que es deté als participants a casa, se’ls hi llegeix els drets dels quals se’ls acusava i se’ls hi enregistra davant elsseus veïns. A més els fitxen formalment i els empresonen en una cel·la provisional amb els ulls embenats, posteriorment els van desplaçar un per un amb cotxe fins la presó d’Standford; en la pel·lícula trobem que els participants primer van a fer-se les proves pertinents i posteriorment van de forma voluntària a la presó on prèviament se’ls divideixen presoners de guàrdies.
El començament de lapel·lícula és de caràcter molt més còmic i informal que no pas en l’experiment real ja que l’experiment comença amb molta falta de serietat per part dels participants i l’experiment real s’inicia directament amb l’empresonament directe d’aquests per crear una situació molt més real amb la finalitat de que els presoners interioritzin abans el seu rol.
Un altre diferencia entre l’experimentoriginal i la pel·lícula es el nombre de participants: en l’experiment real constava de 18 participants, dels quals 9 eren presoners i els altres 9 guàrdies; en la pel·lícula trobem que el nombre es de 20 participants: 10 presoners i 10 guàrdies.
El mètodes d’humiliació emprats en l’experiment real de tirar esprai als presoners per desinfectar-los i rapar-los el cap estan absents a la pel·lícula on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tu vieja
  • tu vieja
  • viejo
  • El viejo
  • Tu Vieja
  • Tu vieja
  • Tu vieja
  • tu vieja

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS