La volta al món en 80 dies

Páginas: 15 (3507 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2010
LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES

J. VERNE



Índex

1. Introducció ................................................................ pàg. 3 - 4
2. El context històric de l’obra.
2.1 Època que tracta. ............................................ pàg. 5 - 6
2.2 Llocs on se situa l’escena. .............................. pàg. 7 - 8
3. Personatges principals................................................ pàg. 9 - 10
4. El canal de Suez.
4.1 Història de la construcció de canal. ............... pàg. 11 - 12
4.2 Economia. ...................................................... pàg. 13
5. Conclusions ............................................................... pàg. 14

1- Introducció
Julio Verne va néixer l’any 1828 a la ciutat de Nantes (França). Als 11 anys va escapar-se decasa per a ser mariner, però el seu pare el va trobar i el va fer tornar. Des d’aquell incident, va jurar que només viatjaria a través de la seva imaginació, tal i com veiem a les seves obres “Els viatges extraordinaris”.
Phileas Fogg, el protagonista principal, és un cavaller anglès molt excèntric i hermètic. Un bon dia, jugant al Whist amb uns companys del seu club, va apostar que podia ferla volta al món en vuitanta dies. Tres dies abans d’això, un atracament va produir-se al banc de Londres, i el detectiu Fix el considera sospitós. El llibre avança amb la persecució de Fix arreu del món, mentre que Phileass Fogg va creant el seu camí al voltant del meridià 50 per guanyar l’aposta acompanyat en tot moment pel seu criat recent contractat Passepartout, un "parisenc de París" que nomésvolia calma i rutines però que acaba veient món i ajudant al seu amo.
La seva intenció es mostrar als lector la conquista del món realitzada a través dels avenços científics i tècnics de la seva època. Es tracta de demostrar que gràcies a això, la terra s’ha empetitit i que, tal com diu Fogg, pot ser recorreguda deu cops més ràpidament que fa cent anys. Un exemple pot ser la descripció delpaquebot que es fa al llibre "el paquebote Mongòlia, de la Companyia Peninsular y Oriental, vapor de hierro a hélice y con doble cubierta, que desplazaba dos mil ochocientas toneladas y poseía una fuerza estimada en quinientos caballos". D’això se’n diu literatura científica.
Avui en dia, la volta al món es compta en hores, i podem veure les realitats més llunyanes a través del progrés de lescomunicació o l’existència d’Internet, fet que ens fa parlar de la “globalització del món”.
Per a la creació de les seves obres, Verne feia servir articles i notícies basades en fets reals: l’any 1869 va ser obert el canal de Suez i el 1870 es va acabar el Great Peninsular Railway a l’Índia (tot i que tal i com veiem al llibre el deixa sense l’últim tram acabat).
- ¿Nos detenemos aquí?
- Sin duda. Elferrocarril aún no está acabado...
- ¿Cómo que no está acabado?
- ¡No! Todavía queda un tramo de unas cincuenta millas entre el punto en el que nos hallamos y Allahaad, en dónde sigue la vía férrea.
També l’any 1871 es va inaugurar el túnel entre França i Itàlia.
Les obres de Verne proporcionaven al públic una manera d’assabentar-se de les notícies que succeïen arreu del món, en aquellmoment en expansió colonial. D’aquí prové la majoria de l’èxit de la seva obra. A través d’aquesta visió, l’autor ens mostra d’una manera “turística” els diferents mons, dividint el relat en blocs molt definits i deixant de banda els territoris més coneguts i habituals per als europeus. Al ser una acció ràpida i de pas pels territoris, s’aprecien l’abundància de tòpics cap a les altres societats,inclús alguns arguments racistes propis de l’època colonialista. Se’ns informa de la diversitat de races que hi ha a l’Índia, entre elles els parsis, que són els més "civilitzats" entre d’altres coses perquè són els més blancs i els més rics, o parlant sobre el ferrocarril Americà: "el ferrocarril atraviesa un territorio frecuentado aún por indios y animales salvajes".
Apareix l’esclavitud i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La volta al món en 80 dies
  • La Volta Al Món En 80 Dies
  • La Volta Al Món En 80 Dies
  • la volta al mon en 80 dies
  • Trabajo 80 Dies
  • La volta al mon
  • FITXA DIDÀCTICA LA VOLTA AL MÓN EN 25 CANÇONS
  • primera volta al mon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS